Predsednik Tunisa otpustio 57 sudija zbog korupcije

TUNIS – Predsednik Tunisa Kais Said otpustio je 57 sudija, optužujući ih za navodnu „korupciju i zaštitu terorista“, u čistci koju sprovodi nakon što je ranije ove godine preuzeo kontrolu nad pravosuđem i drugim granama vlasti, prenosi Rojters.

U televizijskom obraćanju u sredu, Said je rekao da je „davao priliku za prilikom i upozorenje za upozorenjem pravosuđu da se pročisti“, a nekoliko sati kasnije službeni list objavio je dekret kojim se najavljuju otpuštanja, navodi britanska agencija.

Među otpuštenima je i Jusef Buzaker, bivši predsednik Vrhovnog sudskog saveta, čije je članove Said smenio ove godine kada je preuzeo kontrolu nad pravosuđem.

Savet je delovao kao glavni garant nezavisnosti pravosuđa od revolucije u Tunisu 2011. kojom je uvedena demokratija, a Saidove promene su izazvale optužbe da se meša u pravosudni sistem, prenosi Rojters.

Prošlog leta on je raspustio vladu i preuzeo izvršnu vlast, u potezu koji su njegovi protivnici nazvali državnim udarom, pre nego što je stavio van snage ustav iz 2014. da bi vladao dekretima i raspustio izabrani parlament, a zamenio je i nezavisnu izbornu komisiju onom koju je sam postavio.

Said je saopštio da su njegovi potezi bili potrebni da bi se Tunis spasio od krize, a takođe je najavio da će ovog meseca doneti novi ustav koji će izneti na referendum tokom jula, a skoro sve političke stranke u zemlji kritikovale su taj potez zajedno sa moćnim radničkim sindikatom UGTT.

UGTT je ove nedelje saopštio da će radnici u javnom sektoru stupiti u štrajk 16. juna, što predstavlja najveći direktan izazov za Saidove političke stavove do sada, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar