Predsednik Ukrajine je do 2019. bio komičar: Scenario iz serije pretvorio mu se u stvarnost

Pre manje od četiri godine ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je jedan od najpopularnijih TV komičara u toj zemlji. Odrastao je u proruskom okruženju u istočnoj Ukrajini.

Pre političke karijere glumio je u seriji Sluga naroda. Tumačio je lik nastavnika istorije koji postaje slavan kada se videosnimak u kojem vređa državno vođstvo proširi internetom. On potom odluči da se kandiduje za predsednika i, iznenađujuće, pobedi.

Stvarnost je uskoro počela da preslikava dešavanja iz serije. Zelenski je svoju kandidaturu objavio na ukrajinskoj televiziji 1+1 na Staru godinu 2018., nešto pre ponoći, kada su gledaoci očekivali tradicionalnu poruku tadašnjeg predsednika. Iskustva u politici nije imao.

Zelenski je od mladosti bio opsednut komedijom. Već sa 17 godina pobedio je na lokalnom takmičenju komičara, a potom i osnovao Kvartal 95, neformalni tim komičara s kojim je nastupao širom Ukrajine i zemalja nastalih raspadom SSSR-a. Tokom 2003. Kvartal 95 počinje s produkcijom TV sadržaja i humorističnih emisija, ali stvarnu slavu ova trupa i sam Zelenski stekli su 2015. kada je počela da se emituje serija “Sluga naroda”. Zelenski glumi srednjoškolskog nastavnika koji igrom slučaja postaje predsednik Ukrajine i hvata se u koštac s problemima kroz koje država prolazi. Serija “Sluga naroda” jedan je od najuspešnijih televizijskih projekata u ukrajinskoj istoriji, što je Zelenskom osiguralo ne samo veliku popularnost već i prilično veliki imetak koji se danas meri u milionima dolara. Obezbedila mu je i bliskost s oligarhom Ihorom Kolomojskim, vlasnikom televizijske stanice Kanal 1+1, na kojoj se serija emitovala.

Na kraju je odneo pobedu na predsedničkim izborima u toj zemlji i nadmoćno pobedio tadašnjeg predsednika Petra Porošenka. Danas 44-godišnji Zelenski osvojio je 73 posto glasova, a Porošenko samo 25 posto.

Mnogi ga se sećaju i po učestvovanju u jednom ukrajinskom TV šou gde je sa svojom grupom izveo tačku tokom koje su pred publikom svirali klavir, ali ne rukama nego svojim polnim organima. Snimci su nastali pre nekoliko godina, a ovih su dana u jeku političkih zbivanja postale hit na internetu.

– Ponosan na razne talente našeg predsednika. Čovek ima mu**  – komentar je jednog Ukrajinca ispod videa.

Kasnije je glumio u rusko-ukrajinskoj romantičnoj komediji ‘Kancelarija romantike’, a 2012. godine glumio je Napoleona u ruskoj komediji koju potpisuje talentovani reditelj Marijus Balčunas. Iste godine pojavio se u još jednoj komediji, a reč je takođe o rusko-ukrajinskom filmu pod nazivom ‘8 prvih sastanaka’.

Svoju profesionalnu političku karijeru započinje u martu 2018. kada je osnovao političku stranku pod nazivom ‘Sluga naroda’. Već iduće godine objavio je i kandidaturu za predsedničke izbore 2019. godine. Za predsednika je izabran u aprilu 2019. godine, kada je moćno pobedio protivnika Petra Porošenka.

Za srednjoškolsku ljubav Olenu venčao se 2003. godine. Roditelji su ćerke Oleksandre i sina Kirila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

predsednikukrajinaVladimir Zelenski
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Lepo sinoc rece Kesic: Zelenski je komicar ,ali onaj preko pute njega se ne sal. Zelen je on za tolike probleme

  • Zglobni Skoč

    Opšte je poznato da države ne vode stručni i sposobni ljudi nego obične marionete kojima neko upravlja.To važi za sve države.

  • Anonimni

    Bio i ostao …..