Predsednk Izraela pozvao svetske lidere na borbu protiv antisemitizma

Predsednik Izraela Ruven Rivlin pozvao je večeras svetske lidere da se ujedine „u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ekstremizma, u odbrani demokratije i demokratskih vrednosti“.

Rivlin je to rekao na večeri u predsedničkoj rezidenciji za 40 lidera iz sveta pred sutrašnju komemorativnu svečanost u okviru Petog svetskog foruma holokausta povodom 75. godišnjice oslobodjenja logoraša iz nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

„Ovo je istorijski skup, ne samo za Izrael i jevrejski narod, već za čitavo čovečanstvo. Ove večeri kada se sećamo žrtava holokausta i Drugog svetskog rata takodje obeležavamo pobedu slobode i ljudskog dostojanstva“, rekao je Rivlin.

Najavio je da će se na sutrašnjoj svečanosti u Memomorijalnom centru Jad Vašem lideri okupiti da se „sete i obećaju ‘nikada više’ „.

U govoru je Rivlin pomenuo spor Poljske i Rusije o odgovornosti za početak Drugog svetskog rata.

Predsednik Poljske Andžej Duda je odlučio da bojkotuje svečanost u Izraelu jer ga organizatori nisu pozvali da govori, a pozvali su predsedika Rusije Vladimira Putina.

„Istorijsko istraživanje bi valjalo bi prepustiti istoričarima“, rekao je izraelski predsednik, dodavši da je „uloga političkih ludera da oblikuju budućnost u vreme kada nas sve više preživelih napušta“.

„Ovaj skup je izraz naše zajedničke posvećenosti da narednoj generaciji prenesemo istorijske činjenice i lekcije Šoe (holokausta)“, rekao je Rivlin.

Španski kralj Filip Šesti je, zahvaljujući domaćinu u ime gostiju, rekao da „sećanje na nesreću nije dovoljno“ i da „varvarizam može da naraste kada se najmanje očekuje“.

„Zaboravljanje Šoe neće samo osramotiti sećanje na milione žrtava, već će biti izuzetno opasno“, rekao je španski monarh, upozorivši da „nikada nismo bezbedni“ i da se „varvarstvo danas javlja u raznim delovima sveta“.

Vodeći izraelski istoričar holokausta, Jehuda Bauer, rekao je zvanicama da antisemitizam ne bi trebalo posmatrati samo kao pretnju Jevrejima, već i samoj Evropi.

On je rekao da je nacistički lider Adolf Hitler započeo Drugi svetski rat u uverenju da Jevreji kontrolišu svet i da bi ih trebalo zaustaviti.

Uz šest miliona Jevreja, nacistička ratna mašina je ubila 29 miliona drugih Evropljana, nejevreja, podsetio je on, zaključivši da se u antisemitizmu nije radilo o Jevrejima.

„Postoji 29 miliona razloga za borbu protiv antisemitizma. Zar ne mislite da je 29 miliona razloga dovoljno?“ upitao je on.

Sutrašnjoj svečanosti će prisustovati i predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Francuske Emanuel Makron, Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i potpredsendik SAD Majk Pens.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar