Predstavnici EU i AstraZeneke o smanjenju isporuke vakcina

BRISEL – Predstavnici Evropske unije sastaće se danas sa rukovodiocima AstraZeneke kako bi zatražili dalja pojašnjenja od te kompanije jer su neočekivano najavili veliko smanjenje slanja vakcine protiv kovid-19 evropskom bloku u prvom kvartalu ove godine, rekli su zvaničnici EU.

AstraZeneka, koja je svoju vakcinu razvila sa Univerzitetom Oksford, saopštila je da ne može da ispuni dogovorene ciljeve do kraja marta, dok je neimenovani zvaničnik EU rekao Rojtersu da to znači smanjenje od 60 odsto vakcina na 31 milion doza.

„Očekujemo da će kompanija pronaći rešenja i iskoristiti sve moguće fleksibilnosti za brzu isporuku“, rekao je portparol evropske komisije dodajući da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije danas razgovarala sa čelnikom AstraZeneke Paskalom Sorioom da ga podseti na obaveze kompanije.

Britansko-švedska farmaceutska kuća dobila je avansnu uplatu od 336 miliona evra od EU kada je postigla dogovor sa AstraZenekom u avgustu za najmanje 300 miliona doza, rekao je drugi neimenovani zvaničnik EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar