Prekid odnosa italijanskog i egipatskog parlamenta

RIM – Italijanski parlament je odlučio da prekine sve odnose sa egipatskim paralamentom, zbog brutalnog ubistva studenta Đulija Ređenija, piše agencija Ansa.

Ređeni je ubijen u Kairu 2016. godine, a slučaj je ponovo u centru pažnje italijanske javnosti i medija, nakon što je rimsko tužilastvo podiglo optužnicu protiv četiri člana egipatske tajne policije.

Ređeni je u Egiptu radio istraživanje za svoju doktorsku disertaciju, kidnapovan je, zatvoren u ćeliju i mučen do smrti. Detalji torture koje su uspeli da sakupe advokati porodice ubijenog studenta i italijanski istražitelji predstavljeni su u italijanskom parlamentu, a prema recima predsednika donjeg doma parlamenta Roberta Fika, ”šokirali su parlamentarce”.

Nakon tog izveštaja doneta je odluka o prekidanju odnosa dva prlamenta.

Egipatskim agentima koji su poimenično identifikovani kao mučitelji studenta biće suđeno u Rimu.

Vlasti u Kairu su od početka negirali svoju uključenost u zločin, uništili dokaze i odbili saradnju sa rimskim istražiteljima.

Italija i Egipat imaju veoma razvijene ekonomske odnose, a naročito važna je prodaja italijanske vojne opreme Egiptu, koja nije prekinuta uprkos tome što italijanski ustav zabranjuje izvoz vojne opreme zemljama u konfliktu i onima koje ne poštuju ljudska prava, kao i činjenicama o uključenosti egipatskih vlasti u ubistvo studenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar