Premijer: Odluku o ulasku Džambaskog u SM doneće ministar Osmani

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačević izjavio je danas da odluku o preporuci predsednika Steve Pendarovskog, da bugarskom evroparlamentarcu Angelu Džambasku i još nekim državljanima Bugarske bude zabranjen ulazak u zemlju, treba da donese šef diplomatije Bujar Osmani.

Kovačevski je, prenose skopski mediji, to rekao jer nije mogao konkretno da odgovori da li će Džambaski i drugi bugarski državljani biti stavljeni na listu persona non grata.

Džambaski je juče poručio da će biti u Makedoniji na obeležavanju godišnjice rođena Goce Delčeva, 4. februara, uz uvrede na račun predsednika Pendarovskog kome je poručio da je „Makedonija uvek bila i da će biti bugarska“.

Kovačevski, pak, garantuje da će ovaj događaj proteći mirno.

„Biće urađeno sve što je u nadležnosti vlade, kako bi se garantovalo mirno i dostojanstveno obeležavanje 4. februara, dana rođenja Goce Delčeva. Te aktivnosti (proglašenje nersona non-grata) su u nadležnosti Ministarstva inostranih poslova i sprovode se na osnovu Zakona o strancima i odredbi koje regulišu koje lice ne može da uđe u zemlju, a zbog aktivnosti koje narušavaju odnose između zemalja. Bez obzira da li je u pitanju političar ili neko drugo lice, ako Ministarstvo spoljnih poslova identifikuje takvu osobu, ona ne može da uđe u zemlju. Dostojanstvo naše zemlje je najveći prioritet“, istakao je Kovačevski.

Premijer je rekao i da osuđeje sve one koji šire nemire i provokacije s ciljem narušavanja odnosa među državama.

„To se odnosi i na naše građane i na građane u inostranstvu“, naveo je Kovačevski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar