Premijer Španije: Nadam se da će mere u Kataloniji biti kratkotrajne

Španski premijer Marijano Rahoj okarakterisao je danas kao „vanredne“ planove vlade o preuzimanju kontrole bez presedana nad ključnim pitanjima Katalonije i zaustavljanju težnji tog regiona ka nezavisnosti, izrazivši nadu da planirane mere neće dugo trajati.

Rahoj je danas u španskom parlamentu rekao da je primena Člana 155 Ustava te zemlje „jedini mogući“ odgovor kako bi se povratio legalitet pokrajine, koji je, kako je rekao, „likvidiran“ nastojanjem katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona da izdejstvuje otcepljenje, prenosi AP.

Španski premijer je izrazio nadu da će planirane mere, uključujući raspuštanje Pudždemonove vlade i smanjenje ovlašćenja katalonskog parlamenta, biti kratkotrajne.

Te mere bi, kako je istakao, trebalo da se okončaju regionalnim izborima za koje se nada da će biti održani što je pre moguće, ali tek kada se ponovo uspostave red i zakon.

Rahoj je danas rekao i da je jedan od prioriteta španske vlade ponovno uspostavljanje „normalnosti i legaliteta“ u Kataloniji, istakavši da je namera centralne vlade da uvođenjem direktne kontrole nad Katalonijom izbegne nanošenje dalje ekonomske štete tom bogatom regionu, preneo je Rojters.

Španske političke partije odredile su u ponedeljak 27 senatora za članove komisije koja će proučiti kako vlada u Madridu može da interveniše u upravljanju Katalonijom i spreči je da proglasi nezavisnost.

Komisija se sastoji od 15 članova vladajuće Narodne partije španskog premijera i šest članova vodeće opozicione Socijalističke stranke, dok ostatak čine članovi manjih španskih stranaka.

Očekuje se da će Komisija obavestiti Pudžedmona o svojim planovima i pozvati ga da odbrani svoj slučaj najverovatnije u četvrtak, dan pre nego što Senat bude glasao o odluci vlade da aktivira Član 155.

S obzirom na to da Rahojeva stranka ima većinu u Senatu, izvesno je da će odluka o aktivaciji člana 155 biti izglasana u tom španskom telu.

Parlament Katalonije će u četvrtak ujutru održati plenarnu sednicu, na kojoj bi, kako mnogi strahuju, mogla biti jednostrano proglašena nezavisnosti tog španskog regiona, javljaju agencije.

Španska vlada je u subotu odlučila da pokrene proces primene Člana 155 Ustava zemlje, kojim će se na centralnu vladu preneti ovlašćenja katalonske administracije.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, na kome se oko 90 odsto građana izjasnilo za odvajanje od Španije. Taj referendum, na kome je odziv bio nešto preko 40 odsto, prethodno je najviše sudsko telo Španije proglasilo neustavnim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

katalonijaMarijano Rahojspanija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Imam utisak da Rahoj i Pućdemon imaju zajednički interes DA NAPRAVE HAOS u jednoj do juče normalnoj zemlji.