Preživeli pakao: Kanađani oteti pre pet godina u Avganistanu, stigli kući

Bračni par Bojl iz Kanade koji su oteti u Avganistanu pre skoro pet godina, a koji je oslobođen ove nedelje u Pakistanu, stigao je nazad u Kanadu, saopštila je danas kanadska vlada.

„Danas smo zajedno sa porodicom Bojl radosni zbog dugo očekivanog povratka Kanadi njenih voljenih“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Amerikanku Kejtlen Kolman, njenog supruga Kanađanina Džošuu Bojla i njihovu decu, kidnapovala je 2012. godine teroristička grupa Hakani koja je u savezu sa talibanima u Avganistanu. Ona je u trenutku otmice bila trudna.

Oni su stigli u Kanadu sa troje dece.

„Očigledno će od ogromne važnosti za moju porodicu biti mogućnost da izgradimo sigurno utočište za naše troje dece koje će moći da nazovu domom“, rekao je Bojl novinarima nakon što je stigao na aerodrom u Torontu.

Pakistanske trupe spasle su porodicu na severozapadu Pakistana, u blizini granice sa Avganistanom ove nedelje.

„Glupost i zlo Hakani mreže u kidnapovanju hodočasnika … bila je zasenjena samo glupošću i zlom kada su odobrili ubistvo moje novorođene kćerkice i glupošću i zlom kasnijeg silovanja moje supruge, koje nije bilo samostalan čin, već ga je izveo jedan stražar, ali uz asistenciju kapetana straže i pod nadzorom komandanta“, pročitao je Bojl saopštenje mirnim tonom.

Rojters navodi da on nije objasnio šta je mislio pod „hodočasnici“ i navodi da nije izneo više detalja o ubistvu deteta i silovanju njegove supruge koja nije prisustvovala konferenciji za novinare.

Bojl je istakao da su talibani, koje je nazvao njihovim zvanicnim imenom – Islamski Emirat Avganistana – izvršili prošle godine istragu i zaključili da je zločine protiv njega izvela Hakani mreža.

On je pozvao talibane da njegovoj porodici „donesu pravdu koju zaslužuje“.

Porodica je iz Pakistana prvo otputovala u London, a nakon toga u Toronto, a u avionu su sa porodicom bili i zvaničnici američkog Stejt departmenta.

Jedno od dece je bilo jako lošeg zdravlja i pakistanski spasioci su morali na silu da ga hrane, rekao je Bojl za AP.

Dva zvaničnika koji su govorili pod uslovom anonimnosti naveli su da se njihovo putovanje kući zakomplikovalo zato što je Bojl odbio da se ukrca na američki vojni avion u Pakistanu, insistirajući da bude prevezen u Kanadu.

Međutim, kako se navodi, Bojl kaže da nije nikada odbio da se ukrca na bilo kakav prevoz koji bi ga približio kući.

Porodice kidnapovanih često su ispitivane zbog čega su oni otišli da pešače sa rančevima na tako opasno mesto kao što je Avganistan, posebno što je u to vreme Kolman bila trudna.

Bojl je rekao na konferenciji za novinare da je u to vreme bio u Avganistanu gde je pomagao seljacima koji „u Avganistanu žive duboko na teritoriji pod kontrolom Talibana i dokle ni nevladine, ni humanitarne organizacije, ni vlada“ nisu mogli da dopru.

Talibani i Hakani dele isti cilj proterivanja stranih trupa i istiskivanje vlade u Kabulu koju podržavaju SAD, ali su ipak različite organizacije sa različitim komandnim strukturama, objašnjava agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Avganistakanadjaniotmica
Komentari (0)
Dodaj komentar