Preživeo je beg iz Alkatraza: Još je živ i otkrio je kako

Džon i Klarins Anglin i Frank Moris 1962. godine pobegli su iz Alkatraza i ušli u legendu – nikada nisu uhvaćeni, a nisu pronađena ni njihova tela pa je ostala misterija da li je trojka preživela beg ili sa zloglasnog ostrva nije bilo moguće izvući se živ.

Njihova je priča inspirisala i istoimeni film, Escape from Alcatraz, sa Klintom Istvudom u glavnoj ulozi, ali cela priča sada je dobila nastavak nakon što je FBI potvrdio da ponovo istražuje ovaj slučaj. U javnost je naime procurila informacija da je lokalna policija 2013. godine primila rukom pisano pismo u kojem Džon Anglin tvrdi da su sva trojica begunaca preživela. Pritom i detaljno opisuje kako im je to uspelo i moli za nagodbu, prema kojoj bi u zatvoru proveo još godinu dana, a potom i službeno postao slobodan čovek.

„Moje je ime Džon Anglin. Pobegao sam iz Alkatraza u jun 1962. sa svojim bratom Klarenosm i Frankom Morisom. 83 su mi godine, imam rak i u lošem sam stanju. Da, svi smo preživeli beg, iako jedva“, piše u pismu koje je primila policija San Franciska. Pismo je prosleđeno FBI-u i nad njim je obavljen niz testiranja, ali nije pouzdano utvrđeno je da li ga zaista pisao Anglin ili je sve skupa laž.

Prema pismu, trojica pljačkaša izdubili su ventilacijske otvore na širinu dovoljnu za odraslog čoveka i zatim ispuzali iz zatvora. Čuvare su zavarali izradivši lutke, koje su čak imale ljudsku kosu, kako njihov beg ne bi odmah bio otkriven. Kako bi se domogli kopna, koristili su kabanice i prsluke za spašavanje, tvrdi „Anglin“.

Ako je pismo autentično, taj pljačkaš banaka danas živi u južnoj Kaliforniji, dok je njegov brat preminuo 2011., a Frank 2008. godine.

„Ako na televiziji javno obećate da ću u zatvoru provesti još maksimalno godinu dana i pritom dobiti lekarske usluge, ponovo ću vam pisati i otkriti tačno gde sam. Ovo nije šala“, napisao je navodni Anglin. Policija je tu opciju, međutim, odbacila.

„Nemamo baš nikakvog razloga poverovati da se iko od njih trojice toliko promenio da danas poštuje zakon“, stoji u službenom dopisu policije. Sva trojica u Alkatrazu su se naime našli nakon neuspešnih pokušaja bega iz zatvora u Atlanti.

FBI slučaj i dalje drži otvorenim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkatraz
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Problem je samo preplivati, a jos ostati ziv za takve uslove…

  • bambi

    Sta je problem pobeci iz Alkatraza?