Prijemni za fakultete danas polaže 9,42 miliona Kineza

Prijemni ispit na kineskim univerzitetima danas će polagati oko 9,42 miliona svršenih srednjoškolaca, što je malo manje od ukupnog broja stanovnika Švedske.

Prošle godine ispit poznat kao Gaokao, koji je glavni preduslov za upis na fakultet i najvažniji ispit za Kineze, polagalo je 9,39 miliona maturanata, prema podacima Ministarstva obrazovanja.

Puteve i mesta gde se održava ispit obezbeđuje policija, a vlasti su apelovale na vozače da ne koriste sirene dok prolaze pored škola i da daju prednost vozilima koji prevoze polagače ili testove, prenosi Čajna dejli.

Broj maturanata koji polažu prijemni za fakultet opadao je pet godina uzastopno, od 2009. Najviše Kineza, 10,5 miliona, polagalo je ispit 2008. godine. Ovogodišnji veći broj polagača u odnosu na prethodnu godinu nije doneo olakšanje za krizu s kojom se suočavaju kineski univerziteti.

Mnoge visoke škole širom Kine su prethodnih godina imale nepopunjena mesta. U centralnoj provinciji Henan, prošle godine je ostalo gotovo 70.000 praznih mesta na fakultetima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar