Priština i vojska: Politika svršenog čina

KELN – Vojnopolitički komentator Aleksandar Radić, komentarišući odluku Skupštine Kosova o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, ocenio je da se to može posmatrati kao poruka Srbiji da nema povratka što se tiče nezavisnosti Kosova, ali i kao potez koji ugrožava dijalog Beograda i Prištine.

„Onog trenutka kada imate zakon u kome piše da je osnovni zadatak oružanih snaga zaštita teritorije Kosova, onda je jasno da se to pretvara u jedan simbol od koga nema odstupanja za albanske vlasti. To je jedan psihološko-propagadni momenat koji daje težinu u pregovorima, jer pokazuje jasan stav da nema podele teritorije“, kaže Radić za Dojče vele.

On ukazuje i da Priština na ovaj način svakako ugrožava dijalog i proces pregovora.

„Politika vlasti u Prištini je sve više nametanje svršenog čina. Jer, ako tokom pregovaračkog procesa povlačite nove provokativne poteze, onda naravno da druga strana ima pravo da sumnja u vaše dobre namere. Zato se i ovaj potez kosovskog parlamenta može posmatrati kao potpuni nedostatak volje za kompromisom“, kaže Radić.

On je podsetio da monopol na upotrebu sile na Kosovu ima Kfor i dokle god je tako, ne može se očekivati da će zemlje članice NATO-a dozvoliti formiranje neke druge oružane sile na Kosovu, tako da, istakao je, nema ništa od formiranja kosovske vojske dokle god postoji mandat Kfora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar