Pritisak na Nemce da se dopusti Ukrajini isporuka „leoparda“, Berlin ima odgovor

VAŠINGTON – Američki ministar odbrane Lojd Ostin zatražiće danas od novog nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa da Berlin dozvoli da se pošalju Ukraijini tenkovi „leopard“ nemačke proizvodnje , rekli su američki zvaničnici.

Međutim, iz Nemačke poručuju da će dozvoliti da se pošalju nemački tenkovi Ukrajini ukoliko SAD pristanu da pošalju svoje tenkove, rekao je izvor iz nemačke vlade za Rojters.

Američki zvaničnici, javno i privatno, kažu da Vašington nema planove da šalje američke tenkove Ukrajini, pravdajući da bi za Ukrajinu bilo isuviše teško da održavaju borbena vozila i zahtevalo bi veliku logističku podršku.

„Ministar odbrane će pritisnuti Nemce po ovom pitanju“, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

Američki zvaničnik je dodao da snabdevanje Ukrajine nemačkim „leopardima“ ima najviše smisla jer su brojne zemlje još ranije pristale da ih pošalju u kratkom vremenskom roku.

SAD su dosad poslale 24 milijarde dolara Ukrajini za odbranu od ruskog napada, a drugi neimenovani američki zvaničnik otkrio je da je administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena spremna da odobri novi paket pomoći Ukrajini vredan više od dve milijarde dolara.

Paket, koji bi mogao da bude zvanično obelodanjen, tokom sastanka ministara odbrane Nemačke i SAD u vazdušnoj bazi u Nemačkoj, najverovatnije će uključiti oružana vozila „Strajker“, ali ne i tenkove „M1 Abrams“.

Visoki zvaničnik Pentagona je rekao u sredu da SAD nameravaju da promene dinamiku ratovanja u Ukrajini slanjem nove opreme.

Međutim, Kolin Kal, glavni savetnik u Pentagonu, rekao je da Pentagon nije spreman da pošalje tenkove „M1 Abrams“.

Za slanje nemačkih „leoparda“ u Ukrajinu iz drugih država, potrebno je odobrenje Berlina, za šta još nema dozvole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar