Problemi sa otpadom u Italiji

RIM – Italijanska finansijska policija zaplenila je 13.100 tona posebnog otpada koju je kriminalna grupa pokušala da zatrpa na neautorizovanim mestima u regionu Fođia i Kjeti, izveštava, agencija Ansa.

Mere kućnog pritvora i zabrane kretanja izrečene su za šest osoba, a zaplenjena su dobra, obveznice i polise osiguranja, kao i fabričke hale u vrednosti od oko dva miliona evra.

Italija ima dugogodisnji problem sa skladištenjem čvrstog i posebnog otpada.

Dugo godina kompanije sa severa Italije, u saradnji s mafijom i drugim kriminalnim organizacijama sa juga zemlje, protivzakonito su deponovali čak i potencijalno otrovni otpad na raznim divljim deponijama, uključujući i na poljoprivrednom zemljištu zbog čega su u toku brojni sudski procesi.

Prošlog meseca mediji su pisali o skandalu italijanskog medicinskog otpada koji je u 283 kontejnera bio prebačen u Tunis, ali su tamošnji građani protestovali, a tuniski ministar za okolinu je smenjen.

Časopis “Est Đurnal” je pisao kako je Bugarska postala “đubrište Italije” i kako “opasni i italijanski otpad truje Bugarsku”, a krajem prošle godine su mediji iz Bosne i Hrecegovine pisali o “pokušaju deponovanja italijanskog otpada iz kovid bolnica u Drvaru”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar