Proslava i protesti na Dan Australije (VIDEO)

Australijanci su danas slavili i protestovali zbog godišnjice britanske kolonizacije tog kontinenta, na dan koji je zvanično Dan Australije, ali ga starosedeoci smatraju Danom invazije.

Raspravlja se o tome kako istorija treba da pamti flotu od 11 britanskih brodova, koja je dovezla osudjenike u luku Džekson, u današnjem Sidneju, 26. januara 1788. godine.

Demonstranti ističu da je kaznena kolonija formirana na zemljištu oduzetom domorodačkim stanovnicima bez dogovora.

Statua u Melburnu britanskog istraživača i moreplovca Džejmsa Kuka, koji je 1770. stigao na sidnejsku obalu, jutros je osvanula prelivena crvenom bojom. Na transparentima je pisalo „Ukinite Dan Australije“.

Vlada je istakla da je taj dan obeležilo više od 16.000 imigranata iz 150 nacija koji su postali australijski državljani.

Premijer Australije Skot Morison je na ceremoniji dizanja zastave u glavnom gradu Kanberi, odao počast starosedeocima.

Morison je bio ključan za promenu teksta državne himne prošle godine kao odgovor na pritužbe da su starosedeoci Australije, koji čine tri odsto stanovništva, isključeni iz njene poruke.

Druga rečenica himne „mladi smo i slobodni“ zamenjena je rečenicom „ujedinjeni smo i slobodni“, priznajući da je zemlja bila naseljena desetinama hiljada godina pre nego što su stigli Evropljani.

Perspektiva starosedelačkog stanovništva dobija na snazi u raspravi koja se vodi decenijama o tome da li nacionalni dan Australije treba da se pomeri sa 26. januara, datuma koji mnogi starosedeoci obeležavaju ceremonijama žalosti.

U Kanberi, aktivisti su obeležili 50 godina od kada su se četvorica starosedelaca okupila ispod suncobrana, koji su nazvali „ambasada Aboridžina“, postavljenog na travnjacima tadašnje zgrade parlamenta.

Šatorska ambasada bila je mesto protesta koje je pokrenulo nacionalnu diskusiju o pravima domorodačkog stanovništva. Od 1992. godine ta „ambasada“ stalno se nalazi na travnjacima ispred Starog parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar