Protest protiv povratka džihadista u Tunis

Oko 1.500 ljudi protestovalo je danas ispred zgrade parlamenta Tunisa protiv toga da se džihadistima, koji su se borili u inostranstvu, dozvoli se vrate u zemlju, navode organizatori.

Protest je održan na dan kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa saopštilo da su uhapšene tri osobe koje su osumnjičene da su pomagale u napadu islamiste Anisa Amrija na Božićni vašar u Berlinu, primećuje AFP.

Tokom protesta, čule su se kritike na račun lidera islamističke Enhada partije Rašeda Ganušija, koji je u prošlosti podržao ideju o tome da se džihadistima iz Tunisa, koji su se pokajali i odrekli nasilja, dozvoli povratak.

„Nema slobode za terorističke grupe“, poručili su učesnici, od kojih su pojedini nosili transparente s natpisom „politička volja protiv terorističkih grupa“.

Više od 5.000 Tunišana bori se na strani džihadista u inostranstvu, većinom u Iraku, Siriji i susednoj Libiji, pokazuju podaci radne grupe UN.

Ministar unutrašnjih poslova Tunisa Hedi Madždub rekao je sinoć u parlamentu da se 800 Tunišana, koji su se borili za ekstremističke grupe u inostranstvu, od tada vratilo u zemlju.

Predsednik Tunisa Beži Kaid Esebsi je ranije ovog meseca poručio da će Tunis odbiti da pomiluje Tunišane, koji se bore na strani terorističkih organizacija.

„Mnogi od njih žele da se vrate, a mi ne možemo da sprečimo Tunišanina da se vrati u svoju zemlju, ali ćemo biti oprezni“, rekao je Esebsi za AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džihadistiprotesttunis
Komentari (0)
Dodaj komentar