Protest: Ultra-ortodoksni Jevreji ne žele u vojsku

JERUSALIM – Stotine ultra-ortodoksnih Jevreja blokirale su danas glavnu jerusalimsku raskrsnicu kako bi protestovali protiv registrovanja za vojsku.

Vojska je obavezna za većinu muškaraca u Izraelu, ali ultra-ortodoksni Jevreji uglavnom dobijaju izuzeće kako bi mogli da nastave sa studiranjem bogoslovije, preneo je AP.

Izuzeće ultra-ortodoksnih Jevreja je dugo ljutilo većinu Izraelaca, ali su se ultra-ortodoksne zajednice uporno opirale vojnoj obavezi.

Tokom današnjeg protesta demonstranti obučeni u crno blokrali su glavnu raskrsnicu na ulazu u Jerusalim i uzvikivali: „Neću da se pridružim vojsci koja uništava“.

Policija je saopštila da je pokušala da uspostavi mir na ulicama, a zasad nema izveštaja o nasilju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Walter 001...

    Jedan deo od Izraelskih Arapa 🇮🇱 procene su da ih ima 15-20% se takođe protivi vlastima Republike Izrael 🇮🇱 !!! I taj problem je vezan za službu u IDF – Israel Defenses Forces ( Izraelskim odbrambenim snagama ) !!! Nadam se da će vlasti Republike Izrael 🇮🇱 naći pravi način da bezbednosno provere one Izraelske Arape koji žele da služe u IDF !!! ŠALOM iz Republike Srbije 🇷🇸…

  • Walter 001...

    Žele da uživaju u slobodi i zaštiti države IZRAEL 🇮🇱 a ne žele da brane svoju slobodu ?!? Sveiultra ortodoksni mladići i devojke OBAVEZNO DA SLUŽE VOJSKU a ne da budu UNUTRAŠNJI NEPRIJATELJ Republike Izrael 🇮🇱 !!! ŠALOM iz Republike Srbije 🇷🇸…