Protesti na Haitiju, policija suzavcem rasterala demonstrante

PORT-O-PRENS – Policija na Haitiju ispalila je suzavac na hiljade demonstranata, koji su na ulicama glavnog grada Port-o-Prensa protestvovali zbog vladinog načina za rešavanje problema sa nestašicom goriva i rastućim cenama, prenosi Rojters.

Na snimcima britanske agencije se vidi kako u ponedeljak muškarca transportuju na nosilima, nakon što je zadobio povredu noge, a policija ispaljuje suzavac i puca iz pištolja u vazduh kako bi rasterala demonstrante.

Haiti se suočava sa hronični problemima sa nasiljem i blokadom luka kriminalnih bandi, ekonomskom i političkom krizom, a građanski nemiri širom ostrva eskalirali su nakon što su 11. septembra vlasti najavile ukidanje državnih subvencija za gorivo, što je dovelo do vrtoglavog skoka cena benzina i dizela.

To je primoralo neke bolnice, koje se snabdevaju dizel agregatima, da se zatvore, a negativno je uticalo na transport i veliki deo svakodnevnog života, prenosi Rojters.

Protest na ulicama glavnog grada Port-o-Prensa je održan u ponedeljak, na dan kada je trebalo da se škole ponovo otvore nakon jednomesečnog odlaganja nastavka nastave, posle letnjeg raspusta zbog ekonomske krize.

Demonstracije dolaze i nakon što je ministar zdravlja Haitija saopštio da je najmanje sedam ljudi umrlo od kolere, što ukazuje na probleme sa pristupom čistoj vodi za piće u najsiromašnijoj zemlji u Americi, navodi Rojters, uz napomenu da je u epidemiji ove bolesti 2010. na ostrvu umrlo oko 10.000 ljudi.

U obraćanju u Ujedinjenim nacijama, nedelju dana nakon što je najavio povećanje cene goriva, premijer Anri je rekao da građani Haitija imaju pravo da protestuju zbog ove odluke, ali je osudio pljačke, vandalizam i nasilje koji prate demonstracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar