Protesti širom sveta: Srušen spomenik trgovcu robljem u Britaniji, incidenti u Briselu… (video)

U Bristolu gradu na jugozapadu Engleske tokom protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti, demonstranti su skinuli sa postolja spomenik trgovcu robovima Edvardu Kolstonu. Statuu su vukli ulicama, a potom je bacili u reku Ejvon.

Učesnici protesta „Crni životi su važni“, sa odobravanjem i uz aplauz i povike reagovali su na obaranje i vezivanje statue. ​Policija je posle događaja saopštila da je pokrenula istragu o tom incidentu, prenose mediji.

U Briselu vodenim topovima na demonstrante
Protest u Briselu na kom se okupilo oko 10.00 građana završen je takođe incidentima.

Incidenti su se desili u opštini Matonge u kojoj većinom žive građani afričkog porekla.

​Izlozi nekoliko prodavnica su razbijeni, a mediji javljaju da je došlo i do napada na policijsko vozilo.

U smirivanju situacije učestvovali su policajci i konjanici, a korišćeni su i policijski helikopteri i vodeni topovi, prenosi Tanjug.

Prethodno, tokom popodneva, oko 10.000 građana svih starosnih dobi i porekla okupilo se na trgu ispred Palate pravde u Briselu kako bi protestovali protiv policijske brutalnosti i rasizma.

U pitanju je prvi protest koji je u Briselu organizovan u cilju solidarnosti sa demonstracijama koje se širom sveta organizuje zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu.

Protesti su danas održani u više gradova širom sveta. Na mrežama su se pojavili i snimci incidenta u Njujorku.

I danas masovni protesti u Vašingtonu
Demonstracije protiv policijske brualnosti zbog ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda nastavljene su širom Sjedinjenih Američkih

Kako beleži kamera Sputnjika, građani nose parole i skandiraju protiv rasizma u ovoj zemlji.  Prethodno, predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je da se Nacionalna garda povlači iz Vašingtona.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

demonstracijeprotesti
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Americki Alah

    engleska pravda: ok je podici spomenik monstrumu, ali je kaznjivo srusiti ga. Ajmo demonstranti, pardon opravdani demonstranti iz Hong-Konga, odite u pomoc vasim gazdama