Prva američko-izraelska baza na tlu Izraela

Izrael i Sjedinjene Američke Države otvorili su danas prvu američku vojnu bazu raketne odbrane na izraelskoj teritoriji.

Novi objekat nalazi se na nepoznatoj lokaciji unutar jedne izraelske baze na jugu zemlje i u njoj će biti stacionirano desetine američkih vojnika koji će raditi u sistemu protivraketne odbrane.

„Otvorili smo zajedno sa našim partnerima iz vojske SAD, američku bazu, prvi put u Izraelu“, rekao je brigadni general komandant izraelske protivraketne odbrane Cvika Hajmovic novinarima.

Američka zastava, kako je dodao, vijoriće se stalno nad američkom bazom smeštenom unutar jedne od izraelskih baza, prenosi AFP.

Ovaj događaj, prema njegovim rečima, nije direktna reakcija na neku specifičnu pretnju ili incident, već je kombinacija „lekcija“ naučenih u ratu u Gazi 2014. godine i obaveštajnih analiza budućnih pretnji.

„Imamo mnogo neprijatelja oko nas, bliže i dalje“, rekao je on i dodao da ova vojna baza nije deo vežbe ili manevra već predstavlja zajedničke napore Izraela i SAD da poboljšaju odbranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izrael
Komentari (0)
Dodaj komentar