Prva reakcija Rusije na „nezavisnost ukrajinske crkve“

„Tomos“ za Ukrajinu koji je potpisan u Istanbulu nema kanonsku snagu, saopštio je šef Odeljenja Sinoda RPC za saradnju sa društvom i medijima Vladimir Legojda.

„Tomos je papir koji je rezultat nezajažljivih političkih i ličnih ambicija. On je potpisan uz kršenje kanona i zato nema nikakvu kanonsku snagu“, napisao je Ledojga na svom kanalu na Telegramu.

Arhiepiskop Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije Kliment smatra da je davanje autokefalnosti „novoj crkvi“ u Ukrajini kršenje svih svetootačkih i apostolskih pravila.

„Crkvu ne formiraju patrijarsi i predsednici. Crkvu osniva Gospod i niko nema pravo da stvara nove crkve. To što sada čini vaseljenski patrijarh je grubo kršenje svih svetootačkih i apostolskih pravila po kojima je crkva živela 2.000 godina“, rekao je Kliment za Sputnjik.

Portparol ruskog patrijarha Aleksandar Volkov smatra da se patrijarh Vartolomej, time što je uručio tomos raskolnicima u Ukrajini, potpuno udaljio od svetskog pravoslavlja.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisao je tomos za novu ukrajinsku strukturu, takozvanu „pravoslavnu crkvu Ukrajine“. Uoči potpisivanja dokumenta o autokefalnosti održan je moleban kojem su prisustvovali predsednik Ukrajine Petro Porošenko, šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin, predsednik Vrhovne rade Andrej Parubij, poglavar PCU mitropolit Epifanije, vaseljenski sveštenici, kao i drugi ukrajinski političari i jerarsi raskolničke crkvene strukture.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crkvarusijaukrajina
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • DUKLJANIN

    Samo budali nije jasno ko stoji iza dešavanja u Ukrajini i na Balkanu : SAD , NATO I KATOLIČKA CRKVA …Oni pokušavaju da na prostorima Balkana održe ambijent blagogo haosa koji uvek može da se pretvori u novi sukob…Bolesnu i omperijalističku politiku vode u Ukrajini,Gruziji uz pomoć na silu postavljenih rezima i poslušnika.Što se tiče crkve i ovog što se dešava u Ukrajini jasno je da je to maslo SAD i VATIKANA ….Tako nešto su pokušali u Hravatskoj da naprave i podele Srbe na pravoslavce i katolike ….Ovo će sve da se vrati na normalu čim sa političke scene u Ukrajini nestane Porošenko i fašistički kriminalci koji ga okružuju i verujem da će odgovarati za sve zločine počinjene nad Ruskim stanovništvom i neistomišljnicima za vreme njihove vladavine.Nesretnici zagovaraju rat sa Ruskom federacijom,zašto više ne krenu u napad .Ameri ,Englezi i drugi NATO jurišnici su ih naoružali pa šta čekaju……..Ipak i oni ma koliko bili plaćenici i kriminalci duboko u podsvesti znaju da bi to bio kraj Ukrajine kakvu danas poznajemo a fašistički jurišnici bi nestali sa scene isto onako kako su nestali i za vreme drugog svetskog rata. Rusija je napravila grešku tada što nije pobila sve što je vezano za naciste i njihove saradnike pa danas nebi njihovi potomci ponovo dizali glavu i pravili haos i na kraju POTROŠENKO neka ne zaboravi da Ukrajinu čine većinom Rusi i pravoslavni živalj i da u svakom momentu može da se desi bilo gde u Ukrajini novi DONBAS …..Zivela Rusija ,zivela Ukrajina svih dobronamernih ljudi bez Porošenka i njegovih fašista i stranih mentora ….

  • REBEKA

    Zasto kod nas stalno postoji ta bolesna opsesija,kako Vatikan,Amerika (sada i Bajden) kuju neke svetske zavere, obicno protiv Srbije,a evo sada,i protiv Rusije.Bojim se da je upravo obrnuto,da je Rusija ta,koja uplice svoje dugacke prste,u interese drugih zemalja.!

  • ANDREJ

    Ukrajina je suverena Drzava koja ima pravo na Nacionalnu Pravoslavnu Crkvu Ukrajine.Ukrajinska Crkva je priznata i na Saboru Pravoslavnih Crkava u istambulu,od strane Vaseljenskog Patrijarha.Vaseljenski Patrijarh je vrhovni Poglavar Pravoslavnih Crkava,kao Pandam Rimskom Papi,za Rimo Katolike.Rusija nema nikakva prava da se mesa u interna resenja drugih suverenih Drzava.!

  • samo Ja

    Poljska i Vatikan kao glavni protagonisti a Bajden i Amerika kesirali sa novom Ukrajinskom crkvom samo da bi Rusiju ponizili …