Puhovski: Neodlazak državnog vrha na Baniju je odlična vest

ZAGREB – Analitičar i profesor Žarko Puhovski smatra da je odlična vest to što se niko od predstavnika državnog vrha danas neće pojaviti na Baniji, na dvogodišnjicu od razornog zemljotresa jer, kako kaže, to govori da imaju stida.

“Meni se čini da je to odlična vest”, kaže Puhovski i objašnjava:

“Prvo zato što izgleda da naš državni vrh ipak ima sposobnost za stid. Naprosto mora im biti neugodno da dođu tamo kad ništa nisu učinili, odnosno aparat koji vode, država nije učinila ništa“.

S druge strane, kako kaže, onaj koji nema nikakvu odgovornost za to, Zoran Milanović, bi mogao da ode tamo samo da potpiruje, jer čime se inači bavi.

Iz nekog razloga, dodao je, danas je odlučio da ni to neće.

„Ne radi ništa drugo, pa ne radi ni to valjda zbog praznika. Izgleda da je jedan smrtni greh, zlobu, zamenio drugim, lenošću. Zbog toga mi se čini da je to dobra vest, sve ostalo bi bilo puno gore”, kaže Puhovski za zagrebačku N1 tv..

Za premijera Andreja Plenkovića obnova je ogroman posao, kaže Puhovski i dodaje da on, pored vorđenja države, nema ni vremena ni kapaciteta da to odradi.

Prema njegovim rečima, obnove zemljotresom pogođenog područja nije bilo jer Hrvatska nema birokratiju.

“Obnova je pokazala nesposobnost vlade i državnog aparata da funkcioniše u okolnostima koje nisu unapred pripremljene. Oni su naučili da funkcionišu u okolnostima koji su obezbeđei iz Brisela iz parlamentarne većine…“, rekao je Puhovski.

Hrvatska, ističe, ima veliku administraciju i poluškolovane činovnike, nepotizam, ali nemamo obrazovani, birokratski sloj koji je sposoban, bez politike da upravlja državnim i lokalnim poslovima u skladu sa zakonskim propisima.

To je, kaže, vidljivo i iz obnove u Zagrebu, gde nisu mogli da se dogovore da obnavljaju kvart po kvart, pa obnvaljaju kuću po kuću.

“Na primeru Zagreba vidimo koliko je obnova potpuno neplanski i neracionalno rađena, a grubo rečeno na Baniji ima premalo ljudi da bi to bilo politički relevantno”, smatra Puhovski.

Za Petrinju je rekao da je jedna jer je, kaže, osim potresa imala i dva potpuno nesposobna gradonačelnika jednog za drugim i to je, smatra, katastrofa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar