Pupovac: Nastave li Milanovic i Plenkovic svadu, nek ne dolaza

JASENOVAC – Predsednik SDS S-a Milorad Pupovac porucio je predsednicima Republike i Vlade, Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću, da, nastave li svađu, ne dolaze u Jasenovac na sutrašnju državnu komemoraciju u znak sećanja na žrtve ustaškog logora.

„Ko god misli sutra doći i nastaviti takvu svađu, sramotnu svađu kakva se dogodila juče i kakva se dogada već mesecima, onda nema potrebe da dolaze u Jasenovac, jer na tom mestu ne treba se svađati ni sa kim, ni sa potomcima partizana, ni sa potomcima ustaša“, naglasio je Pupovac, koji je u izaslanstvu Srpskog narodnog veća bio na liturgiji u Mlaki i Krapju povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu.

Na novinarsko pitanje kako tumači aktuelni odnos između predsednika i premijera, izrazio je nadu da se svađa sutra neće ponoviti, „jer ako se dogodi to što bilo juče, bolje bi bilo da niko ne dođe. To je i moja poruka“, prenela je Hina.

„To mesto mora biti mesto pomirenja, i žrtve moraju biti komemorirane u smislu stvaranja mira u ovoj zemlji i izmirenja među ljudima“, istakao je Pupovac.

Pozdravio je zaključke sa nedavnog sastanka s premijerom i potpredsednicima Vlade i nadležnim ministrima, na kojemu su, rekao je, raspravljena pitanja sastavljena u dokumentu „Deset tačaka o Jasenovcu“ i drugim pitanjima odnosa prema žrtvama ustaškog režima i njihovu statusu, kao i odnosu prema ustaškom pokretu u Hrvatskoj.

Pupovac je naglasio da je taj sastanak „došao u zadnji čas“, a da nije došao, istakao je, raslojenost u društvu bila bi još veća, pa ga je zato ocenio kao jedan od najuspešnijih i najkonkretnijih do sada po svim pitanjima o kojima se diskutovalo.

Na tragu dogovora o sankcionisanju veličanja ustaškog i drugih nacistickih režima, naveo je kako su učesnici tog sastanka na tragu dogovora i opredeljenosti da se ustanovi mehanizam sankcionisanja onih koji velicaju ustaški režim ili bilo koji drugi nacisticki režim kao što je bio četnicki ili neki treći.

„Usaglasili smo se da ćemo ići tražiti rešenje. Neću govoriti koje je to rešenje moguće i spominjano, jer to je stvar koju još treba raspraviti. Na tom sastanku postignut je napredak i u tom pogledu“, poručio je Pupovac.

Novinare je interesovalo zašto predstavnici jevrejske zajednice neće učestvovati na državnoj, već na komemoraciji 28. aprila, a Pupovac je rekao da je svako bez dogovora odlučio da zauzme jedan deo komemoracije, prema vlastitom odabiru.

Najavio je da će, uz sutrašnju, učestvovati i na toj komemoraciji koju organizije koordinacija jevrejskih opština.

„To što predstavnici jevrejskog naroda neće doći, ne treba nikome zameriti“, istakao je Pupovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar