Putin i Micotakis o saradnji, potpisano pet sporazuma

SOČI – Posle sastanka danas sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom u Sočiju, ruski predsednik Vladimir Putin je potvrdio da su ti razgovori bili sadržajni i efikasni.

„Razgovori su bili veoma sadržajni, efikasni. Razgovaralo se o najhitnijim temama naše tekuće saradnje“, izjavio je Putin, prenosi TAS S.

Putin je rekao da je uveren da će sveobuhvatni zajednički plan delovanja Rusije i Grčke za 2022-2024. godinu, potpisan danas, savršeno odgovarati postavljenim ciljevima obe zemlje.

On je zahvalio Micotakisu na poseti koja se održava u godini obeležavanja 200-godišnjice grčke revolucije, kojom je zemlja počela borbu za nezavisnost i dovela do toga da Grčka postane suverena država.

Putin je napomenuo da je Rusija uvek podržavala narodnooslobodilački pokret u Grčkoj i da je prva država koja je priznala njenu nezavisnost 1828.

„Do danas narode dve zemlje vezuje čvrsto prijateljstvo, duboke duhovne i kulturne veze“, naveo je Putin.

Grčki premijer je istakao da je sa Putinom imao dugu iskrenu i produktivnu diskusiju o bilateralnim odnosima i njihovoj perspektivi, napominjući da taj sastanak vidi kao „još jedan most za jačanje odnosa između dva naroda i priliku za proširenje saradnje dve vlade zasnovane na uzajamnom poštovanju i obostranom interesu.“

On je komentarisao i jučerašnji video sastanak Putina i Bajdena i rekao da su razgovori ruskog i američkog predsednika pozitivan korak napred.

„Mislim da je sama činjenica da je došlo do razgovora veoma pozitivna“, rekao je grčki premijer posle razgovora sa Putinom.

On je naglasio da bi voleo da postoji mapa puta za međusobno smanjenje tenzija, jer će u suprotnom, kako je objasnio, svet doći u situaciju od nekoliko decenija unazad, i da je u tom smislu važno da kanali komunikacije između dve države ostanu otvoreni.

Rusija i Grčka potpisale su pet sporazuma nakon današnjih razgovora Putina i Micotakisa, navodi TAS S.

Konkretno, dve zemlje su potpisale Zajednički akcioni plan Ruske Federacije i Republike Grčke za period 2022-2024, saopštio je Kremlj na svom sajtu.

U saopštenju se navodi da su Rusija i Grčka potpisale i Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma između S S SR i Grčke od 10. aprila 1991. o sprečavanju pomorskih incidenata van teritorijalnih voda, kao i dva memorandum između Ministarstva nauke i visokog obrazovanja Rusije i Ministarstva za razvoj i investicije Grčke.

Još dva dokumenta danas su potpisana, sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti poreske administracije između Federalne poreske službe Rusije i Nezavisne uprave za javne prihode Grčke, kao i program zajedničkih akcija Federalne agencije za turizam Rusije i Ministarstva turizma Grčke za 2022-2024, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar