Putin i Si: Američki Samit demokratije je kontraproduktivan

MOSKVA/PEKING – Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping složili su se da je Samit demokratije, koji su organizovale Sjedinjene Američke Države prošle nedelje u vidu onlajn samita, bio kontraproduktivan, saopštio je visoki zvaničnik Kremlja Juri Ušakov.

„Lideri su složni u oceni da je događaj od početka bio zamišljen kao konfrontacioni, što se ispostavilo tačnim“, naglasio je Ušakov, a prenosi TAS S.

Oni su razgovarali i o nastavku saradnje u borbi protiv kovida.

„Detaljno su razgovarali o pitanjima vezanim za budućnost zajedničkog rada koji se tiče pandemije i složili su se da će ojačati radne veze između odgovornih sanitarnih agencija“, dodao je Ušakov.

On je naglasio da su dve strane ukazale na važnost distribucije ruskih vakcina Sputnjik V i Sputnjik lajt u Kinu. Sporazumom je dogovoreno da se obezbedi više 150 miliona doza godišnje.

Kina, takođe, planira da proširi saradnju sa Rusijom u oblasni razvijanja vakcina, lekova i raznih testova.

„Planiramo da pojačamo saradnju i kontakte sa Rusijom u oblasti razvoja testova na kovid, vakcine i lekova“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Ruski predsednik je naznačio doprinos rusko-kineske saradnje stabilnosti u svetu.

„Bliska saradnja Rusije i Kine, njihove akcije na globalnoj areni, odgovorni zajednički pristup rezoluciji i rešavanju globalnih problema postali su važan stabilišući faktor u međunarodnim odnosima“, poručio je Putin.

RIA novosti prenose da je ruski predsednik obavestio Sija o razgovoru koji je nedavno imao sa DŽozefom Bajdenom, o pretnji zbog širenja NATO na istok i potrebom za pregovorima o bezbednosnim garancijama (da se neće širiti dalje na istok), ocenivši da je taj razgovor bio značajan, kazao je Ušakov.

Ruski i kineski lideri su razgovarali i o bezbednosnom paktu AUKUS (SAD-Velika Britanija-Australija), ocenivši da taj blok podriva nuklearnu ravnotežu i podiže tenzije u regionu, dodao je Ušakov.

„Izražena je zabrinutost zbog aktivnosti Amerike u rekonfiguriranju trenutne situacije u Azijsko-pacifičkom regionu zbog pakta AUKUS.

Dvojica lidera su detaljno razgovarala na ovu temu“, naglasio je Ušakov.

Si i Putin su prethodno razgovarali 28. juna, na 20. godišnjicu potpisivanja Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji između Rusije i Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar