Putin najavio da će saslušati sva mišljenja oko podizanja granice za penziju

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će saslušati „sva mišljenja“ u vezi s podizanjem starosne granice za odlazak u penziju u toj zemlji, zbog čega su brojni ruski gradjani negodovali.

Donji dom ruskog parlamenta juče je usvojio predlog zakona koji predvidja podizanje granice sa 60 na 65 godina za odlazak muškaraca u penziju, a sa 55 na 63 godine za žene.

Prema predlogu zakona, granica za odlazak muškaraca u penziju bila bi postepeno povećavana od 2019. do 2028. godine, a za odlazak žena do 2034. godine.

Dan pred jučerašnje glasanje protestovali su i komunisti i liberali, a Putinov rejting znatno je opao otkako je vlada u junu predložila promenu zakona, navodi Asošiejted pres.

„Još nema konačne odluke. Ja ću naravno saslušati sva mišljenja, sva gledišta“, rekao je Putin danas.

On medjutim nije nagovestio da će povući predlog zakona, već je rekao da je postojeći sistem pod prevelikim pritiskom zbog produženja očekivanog životnog veka u Rusiji.

Starosne granice za odlazak u penziju odredjene su u sovjetsko doba 1932. godine i od tada nisu menjane.

Kada je ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio reformu, na internetu se pojavila peticija protiv tog predloga koju je potpisalo više od 2,5 miliona Rusa.

Prema statističkim podacima, prosečni životni vek muškaraca u Rusiji je 66,5 godina, a žena nešto manje od 70 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar