Putin: 755 američkih diplomata napušta Rusiju, zastoj u odnosima može da potraje

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio danas da Rusija može da uvede dodatna ograničenja Sjedinjenim Američkim Državama, ali da to, za sada, neće učiniti jer bi to moglo da naškodi međunarodnim odnosima.

Komentarišući za rusku medijsku kuću VGTRK pooštravanje američkih sankcija protiv Rusije i ruski odgovor na to, Putin je istakao da Moskva i Vašington i dalje imaju opsežnu saradnju u mnogim oblastima, prenosi Tas s.

„Mi imamo šta da kažemo i možemo uvesti ograničenja u takvim sferama naših zajedničkih aktivnosti, što bi bilo veoma bolno za američku stranu. Ali, ne smatram da bi to trebalo učiniti, jer bi to nanelo štetu razvoju međunarodnih odnosa“, rekao je ruski predsednik.

Istovremeno, Rojters interpretira da je Putin rekao da bi Rusija mogla da razmotri uvođenje dodatnih mera protiv SAD, ali da se „za sada“ protivi takvim potezima.

„Danas sam protiv toga“, istakao je Putin u intervjuu, navodi britanska agencija.

Ruski predsednik je napomenuo da je Moskva, čak i u trenutnoj teškoj situaciji, posvećena daljoj saradnji sa SAD u oblastima u kojima je saradnja od velikog značaja, navodi ruska agencija.

„Imamo dobre planove za saradnju u kosmosu. Na primer, i naši i američki istraživači su zainteresovani za moguće zajedničke napore u istraživanju Venere“, istakao je Putin u intervjuu ruskoj televiziji.

Takođe, ocenio je da se stav SAD prema Rusiji neće skoro promeniti.

„Čekali smo prilično dugo na bilo kakve pozitivne promene u stavu SAD prema Rusiji, nadali se da će se situacija nekako promeniti. Ali, po svemu sudeći, ako ikada dođe do promena, to neće biti skoro. Mislio sam da moramo pokazati da ništa nećemo ostaviti bez odgovora“, zaključio je Putin.

Ruski predsednik izjavio je ranije danas da 755 američkih diplomata mora da napusti tu Rusiju nakon što su SAD uvele nove sankcije Moskvi, javio je AFP.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je prethodno od SAD zatražilo da do septembra smanje broj svojih diplomata u Rusiji na 455 – isto koliko Rusija ima u SAD.

Moskva je, inače u petak naložila SAD da smanji broj članova svog diplomatskog osoblja i najavila da će zapleniti američku diplomatsku imovinu u dva kompleksa kao odgovor na nove američke sankcije koje su skoro jednoglasnio odobrili i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD, podseća Rojters.

Putin: Zastoj u odnosima sa SAD bi mogao potrajati

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da 755 američkih diplomata mora da napusti tu državu posle najnovijih američkih sankcija protiv Mosvke i upozorio da bi zastoj u odnosima sa SAD mogao potrajati.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je od SAD zatražilo da do septembra smanji broj svojih diplomata u Rusiji na 455 – isto koliko Rusija ima u SAD, podseća agencija.

„Više od 1.000 ljudi je radilo i još radi“ u američkoj ambasadi i konzulatima, rekao je Putin u intervjuu za televiziju „Rusija-24“ i dodao da „755 osoba mora da prestane sa aktivnostima u Rusiji“.

Putin je dodao da se u skorije vreme ne može očekivati poboljšanje odnosa sa Vašingtonom.

„Dovoljno dugo smo čekali nadajući se da će se situacija možda popraviti“, rekao je Putin.

Kako su agencije prethodno prenele, američki Senat je velikom većinom glasova u četvrtak odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji.

Nakon toga Moskva je predložila američkoj strani da broj diplomatskog i tehničkog osoblja iz američke ambasade u Moskvi i generalnog konzulata smanji tako da bude jednak broju ruskih diplomata i tehničkog osoblja u SAD i zabranila američkoj ambasadi da koristi objekte za odmor i rekreaciju koje je imala na raspolaganju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

diplomatemoskvaputin
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Eee, kako je brutalno surov Putin. Oduzeo im je vikendicu, neko skladište a sad proteruje čistače, šofere, tehničare… ako se ne urazume, proteraće čak i kuvare… Ameriko, propašćeš!

  • Slobodan

    Eeee, tako se to radi… polako, strpljivo, ali boli kada se uradi. Nisam imao pojma da Amerikanci imaju skoro tri puta više diplomata u Rusiji nego Rusi u Americi.