Putin odustao od posete Parizu?

Nakon što je odbio francusku ponudu da na sastanku sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom razgovara samo o Siriji, predsednik Rusije Vladimir Putin želi da odloži posetu Parizu koja je bila planirana za 19. oktobar, objavio je danas Rojters, pozivajući se na izvore iz okruženja francuskog predsednika.

„Jutros je bilo kontakata između Kremlja i Jelisejske palate kako bi se Putinu ponudila radna poseta sa Sirijom kao temom i koja bi isključila sve ostale događaje u kojima bi Oland mogao da učestvuje. Kao odgovor na taj predlog Rusija je upravo sugerisala da želi da odloži posetu planiranu za 19. oktobar“, rekao je taj izvor.

Predsednik Rusije je trebalo da otvori novu rusku crkvu i da poseti izložbu ruskih umetnika u glavnom gradu Francuske.

Oland je juče sugerisao da bi Rusija mogla da se suoči sa optužbama za ratne zločine zbog bombardovanja drugog po veličini sirijskog grada Alepa i naveo da bi to suđenje moglo da se održi pred Međunarodnim krivičnim sudom (IČ) u Hagu.

Oland je u intervjuu za francusku televiziju TMC rekao i da će možda odbiti da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji bi sledeće nedelje trebalo da poseti Francusku.

Rusija je prošle nedelje stavila veto na francuski nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN, kojim se traži okončanje vazdušnih napada i vojnih letova iznad Alepa. Zvanična Moskva negira napade na civile i ističe da su njena meta terorističke grupe u Siriji.

Ni Rusija ni Sirija nisu članice Međunarodnog krivičnog suda, napominje britanski Bi-Bi-Si.

„Ima ljudi koji su u današnje vreme žrtve ratnih zločina. Oni koji čine ta dela će morati da budu pozvani na odgovornost, uključujući pred IČ-om“, rekao je Oland.

„Ukoliko primim Putina, reći ću mu da je to neprihvatljivo. To bi moglo ozbiljno da ugrozi imidž Rusije“, istakao je predsednik Francuske.

Prethodno je šef francuske diplomatije Žan – Mark Ero izjavio da će francuski predsednik uzeti u obzir situaciju u Alepu prilikom donošenja odluke da li će se sastati sa šefom ruske države Vladimirom Putinom kada dođe u Pariz 19. oktobra.

„Ne slažemo se sa onim što radi Rusija, bombardujući Alepo. Francuska je odlučna, kao nikad do sada, da se sačuva stanovništvo Alepa“, rekao je Ero.

Ukoliko predsednik Oland odluči da se sastane sa Putinom to neće biti razmena ljubaznosti, dodao je on.

Iz Kremlja je juče saopšteno da Putin i dalje planira da poseti Francusku krajem ovog meseca iako je njegov francuski kolega rekao da nije siguran da li će ga primiti.

„Pripreme za Putinovu posetu Parizu se nastavljaju“, rekao je portparol Dmitrij Peskov novinarima, prenosi Rojters.

(Tanjutg)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

olandposeta Parizuputin
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radovic

    E, pa Putin ce umrijeti od straha ,jer mu Francuz prijeti nekim novim Hagom.Nije ti to Srbija, pa da je cerecite i rastezete na Katolickom krstu.Primirje uzimate da ko bajagi spasite civile, dabi naoruzali gerilu i razbojnicke bande da produzite agoniju Sirije .Ta taktika je poznata u Bosni kao Srebrenica i Markale,ali ovdje odnos snaga nije isti.Vasa sila u koju jedino vjerujete nije znacajna za polarnog belog mecu.