Putin: Postavićemo nuklearno oružje u Belorusiji, Kijev troši 5.000 granata dnevno

KIJEV/ MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u intervjuu televiziji Rusija 24 da su se Moskva i Minsk dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.

Prema njegovim rečima, Rusija je predala Belorusiji raketni sistem Iskander koji može da nosi nuklearno oružje, prenosi TAŠ.

On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta za nuklearno oružje biti završena 1. jula.

Putin je istom intervjuu saopštio da Ukrajina koristi oko 5.000 granata dnevno, dok se u SAD proizvede samo 15.000 granata mesečno, prenose RIA Novosti.

POLJSKI PREMIJER Mateuš Moravijecki izjavio je danas da će poljski proizvođač municije Dezamet, deo državne grupacije za proizvodnju oružja Polska Grupa Zbrojeniova (PGZ), značajno povećati svoj proizvodni kapacitet kako bi Ukrajinu snabdeo municijom.

Najava Moravjeckog dolazi uoči planirane posete komesara EU za unutrašnje tržište Tijerija Bretona Dezametu u ponedeljak, preneo je Rojters.

ZAMENICA MINISTRA ODBRANE UKRAJINE Hana Maljar zatražila je danas od ukrajinskih medija da ne saopštavaju ništa o planiranim kontraofanzivama oružanih snaga Ukrajine.

Prema njenim rečima, samo tri osobe u Ukrajini imaju dozvolu da najavljuju strateške planove ukrajinske vojske: predsednik Volodimir Zelenski, ministar odbrane Oleksij Reznikov i glavni komandant oružanih snaga Valerij Zalužni.

„Imamo samo jedan strateški plan- da oslobodimo sve naše teritorije. Detalji su vojna tajna“, napisala je Maljar na Fejsbuku, prenosi Kijev independent.

GENERALNI DIREKTOR MEĐUNARODNE AGENCIJE ZA ATOMSKU ENERGIJU (IAEA) Rafael Grosi planira da sledeće sedmice poseti nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi procenio bezbednosnu situaciju u postrojenju i naglasio hitnu potrebu da se ona zaštiti tokom aktuelnog vojnog sukoba, saopštila je danas IAEA.

„Odlučio sam da ponovo otputujem u nuklearnu elektranu Zaporožje kako bih se uverio kako se situacija razvijala od septembra“, reako je Grosi, prenosi TAŠ.

Grosi je izrazio želju da razgovara sa onima koji upravljaju postrojenjem Zaporožje „u ovim neviđenim i veoma teškim okolnostima“.

OSNIVAČ privatne plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da je više od 5.000 bivših osuđenika dobilo pomilovanje od ruskih vlasti nakon što su ispunili ugovornu obavezu kojom su se obavezali da će se boriti u Ukrajini u redovima Vagnera.

Prigožin je rekao da je samo 0,31 odsto pomilovanih posle službe u redovima Vagnera počinio povratničko krivično delo, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, to je 10 do 20 puta manje od standardnih indikatora za krivična dela koja počine bivši osuđenici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar