Putin pozvao Erdogana da brzo vrati stabilnost u Turskoj

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da brzo vrati stabilnost u svojoj zemlji posle neupelog puča u noći izmedju petka i subote.

Putin je u telefonskom razgovoru s Erdoganom uputio saučešće zbog pogibije 265 ljudi i zatražio brz povratak stabilnosti, uz poštovanje ustavnog poretka Turske, navodi se u saopštenju Kremlja.

„Ruski predsednik je takodje zatražio što je moguće veću bezbednost ruskih turista u Turskoj“, dodao je Kremlj.

Tenzije izmedju Turske i Rusije su se pojačale prošle prošle godine kada je Turska oborila ruski avion na granici sa Sirijom. Tursko-ruski odnosi su se nedavno poboljšali pošto je predsednik Erdogan uputio izvinjenje Rusiji zbog obaranja aviona, a Moskva je svojim agencijama ponovo odobrila organizovanje turističkih putovanja u Tursku.

S druge strane, Erdoganov kabinet je saopštio da je Moskva stala uz „izabranu vladu Turske“ i da je Putin izrazio dobre želje turskom narodu, prenela je agencija AP.

U tom saopštenju se kaže da su se dvojica predsednika čije su zemlje nedavno popravile odnose poremećene turskim obaranje ruskog vojnog aviona prošle godine na granici Turske i Sirije, dogovorila da se avgusta sastanu u četiri oka.

Odnosi Turske i Rusije, nedavno su se poboljšali pošto se predsednik Erdogan izvinio Rusiji zbog obaranja ruskog aviona, a Moskva je potom svojim agencijama ponovo odobrila organizovanje turističkih putovanja u Tursku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar