Putnički avion zamalo oboren u Siriji, sleteo u rusku vojnu bazu

Sirijska protivvazdusna odbrana reagujući na izraelski vazdušni napad, zamalo je pogodila putnički avion Erbas 320 sa 172 putnika, koji je potom hitno sleteo u rusku vojnu bazu Hmejmim u Siriji, javila je ruska agencija RIA pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Sirijska protivvazdušna odbrana je pokušala da odbije napad Izraela u blizini Damaska, preneo je Rojters.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da su četiri izraelska borbena aviona ispalila osam raketa u predgrađe Damaska, ali da nisu ušli u vazdušni prostor Sirije.

Avion je bio na ruti od Teherana do Damaska i pripremao se da sleti. Izraelski avioni ispalili su osam raketa vazduh-zemlja, prenosi TAS S.

„Zamalo je izbegao „smrtonosnu zonu artiljerijske vatre. Samo zahvaljujući brzoj akciji kontrolora na aerodromu u Damasku i efikasnom radu automatizovanog sistema kontrole letenja, Erbas-320 je ispraćen iz opasne zone i pomoglo mu se da uspešno sleti na aerodrom u ruskoj bazi Hmeimim“, rekao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, izraelske vojne operacije u vazduhu koje koriste putničke avione da sakriju ili blokiraju odgovor sirijskog protivraketnog sistema postaje tipična crta izraelskih vazdušnih snaga.

On je dodao da je izraelska vojska izvela vazdušne udare na predgrađa Damaska 6. februara ne ulazeći u sirijski vazdušni prostor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avionruska bazasirija
Komentari (0)
Dodaj komentar