Radio Slobodna Evropa tuži Rusiju zbog oznake strani agent

VAŠINGTON – Radio Slobodna Evropa saopštio je da je njihova moskovska filijala podnela tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u kojoj traži da se ruskim vlastima naredi da se uzdrže od izricanja novčanih kazni koje bi mogle da ovoj medijskoj kompaniji nanesu „nepovratnu štetu“.

Rojters prenosi da je RSE ove godine novčano kažnjen, jer je na osnovu ruskih zakona označen kao organizacija koja „obavlja funkcije stranog agenta“.

RSE je saopštila da ruske vlasti imaju mogućnost da im blokiraju sredstva ili da blokiraju pristup njihovim medijskim sajtovima ako kazne ne budu plaćene, i da njihovom generalnom direktoru Andreju Šariju preti moguća zatvorska kazna do dve godine i lični bankrot, pošto bi kazna mogla do kraja godine da dostigne iznos od oko 33 miliona dolara.

Agencija navodi da se ova organizacija finansira iz granta američkog Kongresa preko Američke agencije za globalne medije i da tvrdi da ima potpuno nezavisnu uređivačku politiku koja je zaštićena američkim zakonom i da zahtev za ovakvim označavanjem predstavlja veliku štetu za njihovo poslovanje.

Rojters prenosi da je ruskim zakonom predviđeno da se nevladine organizacije, mediji ili pojedinci za koje vlasti smatraju da su uključeni u političke aktivnosti označe na svojim publikacijama kao „strani agenti“, što je izraz koji nosi negativnu konotaciju, a takođe su dužni da posebno prijavljuju svoje finansijske transakcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar