Rahoj: Španskog ministra na čelo Evrogrupe umesto Dejselbluma

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da bi španski ministar ekonomije bio dobar izbor za predsednika Evrogrupe umesto sadašnjeg čelnika grupe ministara finansija evrozone Jeruna Dejselbluma, koji se suočava sa pozivima da podnese ostavku.

„Španski ministar ekonomije je, svakako, jedna od najvažnijih i najkompetentnijih ličnosti u Evrgrupi“, rekao je španski premijer u intervjuu koji je objavilo nekoliko španskih listova među kojima i „El Pais“.

Rahoj je podršku španskom ministru ekonomije Luisu de Gindosu, kao eventualnom novom šefu Evrogrupe, pružio odgovarajući na pitanje da li bi želeo da, u jeku kontroverzi u vezi sa Dejselblumom, na to mesto dođe Španac, prenosi AFP.

De Gindos je, inače, bio glavni kandidat za naslednika Dejselbluma na mestu predsednika Evrogrupe kada je Holanđaninu prvi mandat istekao 2015. godine, ali je Dejselblum na kraju ipak sebi obezbedio reizbor na tu moćnu funkciju.

Dejselblum, koji je takođe holandski ministar finansija, pod pritiskom je da podnese ostavku jer je u intervjuu objavljenom u ponedeljak u jednom nemačkom listu rekao da južnoevropske zemlje bacaju novac na „piće i žene“.

Na to su južnoevropske zemlje snažno reagovale, a portugalski premijer i bivši italijanski premijer Mateo Renci pozvali su Dejselbluma da podnese ostavku.

Dejselblumova funkcija inače „visi u vazduhu“ nakon što je njegova partija izgubila na izborima u Holandiji prošle nedelje, a mandat na čelu Evrogrupe mu traje do januara 2018, navodi francuska agencija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Marijano Rahoj
Komentari (0)
Dodaj komentar