Rama: Hvala evropskim liderima zbog pocetka pregovora sa EU

BRISEL – Premijer Edi Rama, uoči početka Prve međuvladine konferencije Albanija-EU, zahvalio se danas albanskom narodu na strpljenju na dugom putu pokretanja evropskih integracija i onima koji su, kako je rekao, pomogli zemlji na putu ka Uniji.

Tokom obraćanja na zajedničkoj konferenciji u Briselu, on je izrazio zahvalnost svim zemljama koje su podržale evropski put Albanije, a posebno je istakao značaj bivše nemačke kancelarke Angele Mekel kojoj je uputio i čestitke pošto danas proslavlja rođendan, prenosi Albanijan dejli njuz.

„Želim da se zahvalim pre svega predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, koja je znala da se bori za nas i za sve države članice. Želim da se zahvalim još jednoj nemačkoj dami bez koje nas ne bi bilo, Angeli Merkel, kojoj čestitam rođendan“, naglasio je Rama.

On je izraze zahvalnosti zbog početka pristupnih pregovora uputio i českom premijeru Petru Fijali, „koji je prešao put od Praga do Brisela da bih bio prisutan ovde”, kao i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu koji je svojim naporima omogućio da ovaj proces otpočne.

Rama je još rekao da je Albanija ojačala tokom tri veoma komplikovane godine u kojima su odbijanja iz Evropskog saveta s jedne strane i zemljotres, pandemija i ukrajinski rat s druge strane, stvorili zaista tešku situaciju.

On naglasio da je Tirana svesna da je pred zemljom dug put i da ova međuvladina konferencija svakako nije „početak kraja“ ali da je svako „kraj početka“ pristupnog procesa u Uniju, i u izgradnji „evropske i jake Albanije i jakog i demokratski otvorenog Zapadnog Balkana”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar