Rat u Siriji je postao „kancer na globalnom nivou“

Rat u Siriji postao je „kancer na globalnom nivou“, upozorio je novoizabrani generalni sekretar UN Antonio Guteres, u nadi da će Vašington i Moskva prevazići razlike u stavovima i pomoći da se okonča kriza.

Taj rat je izazvao ne samo stradanja sirijskog naroda, već izaziva i „žestoke reakcije koje u nekim slučajevima vode ka terorističkim delima“, rekao je u sredu bivši portugalski premijer portugalskoj televiziji SIC, prenosi AFP.

Guteres je sirijski sukob nazvao „globalnom pretnjom“ i poručio da globalne sile moraju odlučiti da okončaju taj sukob što se, kako je zaključio, ne može postići bez spoljne podrške.

Rat u Siriji počeo je 2011. godine kao pobuna protiv predsednika Bašara al-Asada, ali je ona brzo prerasla u građanski rat nakon što je sirijska vlada počela da sprovodi brutalne mere protiv pobunjenika.

U tom ratu ubijeno je više od 310.000 ljudi, a milioni ljudi su bili primorani da napuste svoje domove.

Od tada je to složeni sukob na više frontova, u koji su uvučene globalne sile kao i milicije i džihadisti, pri čemu zapadne sile i neke regionalne države podržavaju pobunjenike, dok Rusija i Iran pružaju podršku Asadovom režimu, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ratsirija
Komentari (0)
Dodaj komentar