Ratovi uzeli Siriji, Libiji i Jemenu od 25 do 50 odsto BDP-a

Oružani sukobi na Bliskom istoku i u Severnoj Africi ne samo da razaraju ekonomije zemalja zahvaćenih borbama, već podrivaju i rast u susednim zemljama i onima koje su udomile milione izbeglica, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novoj studiji, u kojoj je analizirano 179 zemalja zahvaćenih sukobima od 1970. godine uz kvantifikovanje ekonomskih troškova, MMF je utvrdio da je pad privredne proizvodnje u ratom razorenoj Siriji, Libiji i Jemenu u poslednjih nekoliko godina daleko nadmašio svetski prosek, prenosi agencija Rojters.

Posle pet godina rata, sirijski bruto domaći proizvod (BDP) je manji od polovine nivoa na kom je bio 2010. godine pre sukoba, dok je Jemen izgubio između 25 i 35 odsto BDP-a samo u 2015. godini.

Libija, ovisna o nafti, zabeležila je pad privrede od 24 procenta u 2014. godini, naveo je MMF.

Posle tri godine konflikata, bliskoistočne i severnoafričke zemlje pogođene ratom pretrpele su u proseku gubitke BDP-a u rasponu od 6,0 do 15 procentnih poena u odnosu na svetski prosek koji se kreće između 4,0 i 9,0 procentnih poena, piše u studiji.

Zemlje širom sveta koje se graniče sa zonama sukoba visokog intenziteta trpe prosečan godišnji pad BDP-a od 1,4 procentna poena, pri čemu veći pad, od 1,9 procentnih bodova, trpe zemlje na Bliskom istoku i u Severnoj Africi koje su susedi ratom zahvaćenim državama.

Migracija više od polovine sirijskog stanovništva – 6,6 miliona ljudi je raseljeno interno a više od 5,0 miliona je pobeglo u druge zemlje, pojačala je ekonomske gubitke, uz dramatičnu eskalaciju siromaštva, nezaposlenosti i prekida školovanja u zemljama koje su i pre prihvata izbeglica već imale probleme, navodi MMF.

Mnogi od izbeglica su kvalifikovani radnici, koji napuštaju ratom zahvaćene zemlje uz značajan odliva mozgova.

Za razliku od Evrope, gde je priliv izbeglica iz Sirije i Jemena imao samo mali ekonomski uticaj i neke pozitivne efekte, migracija je imala mnogo veće štetne efekte na bliskoistočne i severnoafričke države koje su prihvatile migrante, dodaje se u studiji.

U Libanu je trka migranata da dobiju posao „na crno“ oborila plate u celoj ekonomiji, vršeći pritisak na već ugrožen sektor javnih usluga, uključujući zdravstvo i obrazovanje.

Fizička oštećenja infrastrukture, koja se sada procenjuju na 137,8 milijardi dolara u Siriji, i na više od 20 milijardi dolara u Jemenu, predstavljaju dugoročni izazov za kreatore politike, a uticala su i na smanjenje trgovine i proizvodnje u susednim zemljama, konstatuje MMF.

Fond je u studiji pozvao kreatore politike da najveći prioritet daju fiskalnoj potrošnji kako bi zaštitili ljudske živote i obezbedili osnovne javne usluge.

U dokumentu se navodi da je glavni prioritet za MMF i druge spoljne partnere povećanje humanitarne pomoći za ratom zahvaćene zone i susedne države koje su primile izbeglice, putem grantova i povoljnih kredita u što je moguće većoj meri.

Studija takođe naglašava značaj očuvanja dobrog funkcionisanja institucija, posebno centralnih banaka u ratom razorenim državama i njihovim susedima. Centralne banke u tim državama bi trebalo da koriste mere monetarne i politike kursa kako bi povratile i ojačale poverenje u njihove ekonomije, zaključuje se u studiji MMF-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BDPjemenlibijaratovisirija
Komentari (0)
Dodaj komentar