Raul Kastro planira da govori u Generalnoj skupštini UN

Kubanski predsednik Raul Kastro namerava da se obrati Generalnoj skupštini UN u Njujorku 28. septembra, objavili su danas američki mediji.

Kastrov dolazak u Njujork bio bi prvi put da je jedan kubanski predsednik stupio na tlo SAD još od 1960. godine, kada je u svetskoj organizaciji govorio njegov stariji brat Fidel.

Najava je usledila u vreme kada se nastavlja smanjivanje tenzija između SAD i Kube. Proces polaganog približavanje dve zemlje počeo je u decembru prošle godine, kada je amerićki predsednik Barak Obama najavio novi politički kurs svoje zemlje prema Havani.

Od tada, delegacije dve zemlje su se susrele u višenavrata i razgovarale o pitanjima koja sežu od ljudskih prava, tretmana zatvorenika, ekstradicije, pa do višedecenijskog embarga koje su SAD uvele Kubi. 

Očekuje se da će se i Obama 28. septembra obratiti Generalnoj skupštini UN, tri dana nakon što će to, 25. septembra učiniti i poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja. Papa Franja bi od 19. do 22. septembra trebalo da boravi na Kubi, pre dolaska u SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar