Razvijaćemo borbene sisteme sa veštačkom inteligencijom

ABU DABI – Pomoćnik ministra odbrane Srbije za materijalne resurse Nenad Miloradović izjavio je tokom učešća na petom po redu sajmu UMEX u Abu Dabiju da Ministarstvo namerava da u bliskoj budućnosti radi na razvoju i proizvodnji malih robotizovanih besposadnih sistema upravljanih veštačkom inteligencijom koji će delovati na principu roja, prenosi portal Tango six.

Miloradović je to izjavio učestvujući na panelu „Besposadni siStemi i četvrta industrijska revolucija: Kako tehnologija oblikuje buduće sposobnosti“, održanom u sklopu najvećeg bliskoistočnog sajma posvećenog besposadnim platformama i tehnologijama.

Na sajmu UMEX, koji je otvoren danas i trajaće do srede, Jugoimport SDPR se predstavio video projekcijom besposadnim robotizovanim borbenim vozilom Mali Miloš.

Miloradović je na panelu rekao da ono predstavlja korak u pravcu razvoja i uvođenja u upotrebu takvih sistema koji će delovati u sastavu formacija borbenih sistema sa ljudskom posadom koji će ih kontrolisati, ali će takođe imati određeni nivo samostalnosti.

„Za takve robotizovane besposadne sisteme je relevantna većina tehnologija koje se trenutno razvijaju za unapređenje posadnih borbenih sistema. To su novi elektronski sistemi i materijali koji će omogućiti napredne oblike kamuflaže čiji cilj je da zbune optičke i termovizijske izviđačke i borbene sisteme neprijatelja zasnovane na upotrebi veštačke inteligencije“, rekao je Miloradović.

On je naveo da se druga tehnologija u razvoju ovakvih borbenih sistema odnosi na hibridni pogon na bazi gorivih ćelija.

Naglasio je da će za sisteme poput Malog Miloša biti razvijano savremeno, visokoubojno naoružanje koje će imati veću efikasnost i robotizovanu logistiku, što je oblast u kojoj vojna indsutrija Srbije već ima odličan potencijal i na čemu će intenzivno raditi u neposrednoj budućnosti.

Miloradović je najavio da će Ministarstvo uskoro početi da radi na razvoju i proizvodnji malih, lakih besposadnih robotizovanih sistema jeftinih za masovnu proizvodnju, koji će se primenjivati u rojevima, a koncipiranih tako da savladaju neprijateljsku odbranu napadom velikog broja jedinki koordinisanog kretanja i upravljanih veštačkom inteligencijom.

Naveo je da će veštačka inteligencija svakako biti primenjena u komandno-informacionim sistemima na svim taktičkim nivoima, što će omogućiti izvlačenje maksimuma iz budućih, ali i sadašnjih borbenih formacija opremljenih kombinacijom borbenih sistema sa i bez posade, kao i višestrukom uvećanju ukupnih borbenih mogućnosti Vojske Srbije.

Na panelu su učestvovali komandant opitne jedinice američke mornarice „Task fors 59“ komodor Majk Braser, direktor laboratorije za robotiku Univerziteta Stanford Osama Katib, direktor centra za autonomne robotičke sisteme Kalifa univerziteta Lakmal Senevirante, a moderator konferencije bio je izvršni direktor komapnije Lokid Martin za Bliski Istok i nekadašnji komandant svih NATO snaga u Avganistanu penzionisani general Džon Nikols mlađi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar