Reagovanja svetskih državnika na šokantne scene iz Vašingtona (video)

Na dešavanja u Vašingtonu reagovali su i brojni svetski zvaničnici na društvenim mrežama, koji su uglavnom preneli da su iznenađeni, zabrinuti i šokirani aktuelnim zbivanjima i dali su podršku izabranom predsedniku Džou Bajdenu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je šokiran scenama u Vašingtonu i da se ishod izbora mora poštovati.

„Šokantne scene u Vašingtonu, ishod ovog demokratskog izbora, mora se ispoštovati“, napisao je on na Tviteru.

Predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli rekao je da ga zabrinjavaju scene koje vidi.

„Demokratski glasovi moraju da se poštuju. Uvereni smo da će SAD obezbediti da se zaštite prava demokratije“, napisao je on takođe na ovoj društvenoj mreži.

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da veruje u snagu američke demokratije i da veruje da će izabrani predsednik Džo Bajden prevazići ovo vreme tenzija i ujediniti američki narod.

Bivši predsednik SAD, republikanac Džordž Buš, ocenio je da su dešavanja u Kongresu poput dešavanja u nekoj „banana republici“.

„Tako se osporavaju rezultati izbora u banana republici“, naveo je Buš u saopštenju, prenosi CNN.

On je kazao da su neredi tokom kojih su pristalice predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa „mučna i srceparajuća“.

„Zgrožen sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih lidera i nedostatkom poštovanja koje se danas pokazuje prema našim institucijama, tradiciji i sprovođenju zakona“, naveo je Buš u saopštenju.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da je škokiran zbivanjima u Vašingtonu.

Kurc je preko Tvitera poručio da je veoma zabrinut zbog napada na demokratiju u SAD.

„Sada je neophodno da se obezbedi mirna predaja vlasti“, poručio je.

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg osudio je događaje u Vašingtonu ocenivši da se radi o neprihvatljivom napadu na demokratiju.

„Kapitol (Kongres SAD) je simbol američke demokratije i neprihvatljivo je da se ta institucija ne poštuje takvim nasiljem, mržnjom i haosom“, naglasio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

američki KongreskapitolneredipolicijaupadVašington
Komentari (0)
Dodaj komentar