Reciprocitet: Rusija odbila da izda vizu predstavniku NASA

MOSKVA – Zvanična Moskva je danas saopštila da je odbila da izda vizu kandidatu za šefa misije NASA u Rusiji, u činu koji je obrazložen kao „osveta“, zato što su prethodno Amerikanci odbili vizu neimenovanom ruskom zvaničniku, javio je Rojters.

„U pitanju je princip reciprociteta“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, a prenela agencija RIA.

Rusija nije saopštila ime američkog zvaničnika kome je odbijena viza, niti je davala više detalja o slučaju, dok ambasada SAD u Moskvi nije odgovorila na zahtev za komentar, dodaje Rojters.

Rusija i SAD su decenijama sarađivale uspešno u istraživanju svemira, zajedno letele ka Međunarodnoj svemirskoj stasnici, uprkos što su na drugim poljima imali lošije odnose.

Rjabkov je rekao da NASA nije odgovorna za stvaranje prepreka sa Moskvu, ali da to nije slučaj sa ostalim vladinim agencijama SAD.

„U idealnom slučaju ukinuli bismo restrikcije za diplomatske vize između dve zemlje. Predlažemo Vašingtonu da se to sprovede u delo“, kazao je Rjabkov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar