Redovan izveštaj EK biće ključan za pocenu situacije u SRB

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik povodom zahteva dela opozicije u Srbiji, koji su podržali poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon (SD), Viola fon Kramon ( Zeleni) i Klemen Grošelj (liberali), da se formira ekspertska misija koja će procenti situaciju u oblati demokratije i medija u Srbiji, kaže da da EU već ima ustanovljene mehanizme za to

„Trebalo bi da u potpunosti iskoristimo postojeće međunarodne i evropske instrumente u rešavanja bilo kog od otvorenih pitanja kada je reč o kvalitetu demokratije i fundamentalnim pravima na Zapadnom Balkanu“, kaže Bilčik za Tanjug.

On ističe da će redovni izvštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji se očekuje na jesen, biti ključan za pocenu situacije u Srbiji kada je reč o vladavini prava i medijma.

Na pitanje Tanjuga kako vidi otvoreno pismo koje je direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić EU uputila na poslanicima EP u kome navodi da iza zahteva ”opozicije u Srbiji” da se oformi grupa eksperata za procenu vladavine prava u zemlji stoje ”kompromitovane i proruski orjentisane grupe”, Bilčik nije konkretno odgovorio.

Kaže da je ono što EU očekuje od Srbije prvenstveno fokus na refrome.

”Stvarno i urgentno očekivanje širom EU institucija je da bi Srbija sada trebalo da se fokusira na istinske reforme i uradi stvarne korake kada je reč o ispunjavanju evropske eprspektive. Mi čekamo dela više nego reči”, zaključio je Bilčik .

Direktorka CEAS Jelena Milić uputila je pismo na adresu komesara EU za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija, EEAS, DG NEAR (Generalni direktorat za evropsku susedsku politiku i pregovore za proširenje), predstavnika država članica, medijima – Euroaktivu, Politiku, Observeru, kao i Zapadnobalkanskom forumu u kome navodi da članice Saveza za Srbiju (SzS) iza čijeg zahteva je stalo troje evroparlamentaraca nisu relevantan izvori za ocenu situacije u Srbiji.

Ona skreće pažnju, uz navođenje primera, da je reč o grupi koja se predstavlja kao navodno prodemokratska, a da ustvari ima dugogodišnju saradnju „sa raznim struktirama iz Rusije“, te da je pre svega potrebno analizirati ko su oni koji su uputili zahtev.

„Ne služite kao korisni idioti za iskorišćavanje istinski autokratskih režima, poput onog u Moskvi, zbog vaših unutrašnjih antagonizama i površnosti ili zbog de facto sprovođenja skrivenih agendi nekih centara EU koji ne žele da Srbija pod bilo kakvim okolnostima pristupi EU, ili zbog sistemski nefunkcionalnih kao što je onaj u Prištini, koji brutalno zloupotrebljavaju privilegovanje žrtve i čiji taoci svi polako postajemo“, poručila je Milić u opširnom pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar