Reganova šala koja je zamalo izazvala Treći svetski rat

Crni humor predsednika Regana prožet je antikomunizmom pa ga je 14. avgusta 1984. godine uvalio u još jedan nezgodni incident. Bela kuća pokušavala je da smiri reakcije nakon izjave koja je odjeknula svetom, piše Gardian.

Tokom tonske probe, Regan je izjavio: „Moji dragi Amerikanci, obaveštavam vas da sam potpisao zakon kojim se Rusija zauvek zabranjuje. Sa bombardovanjem krećemo za pet minuta.“

Predsednički kandidat Demokrata, Valter Mondejl izjavio je kako bi predsednik trebao da bude oprezan sa onim šta govori. „Voljan sam da to priznam kao šalu, ali ljudi bi to mogli da shvate ozbiljno“, izjavio je na konferenciji.

Svet u šoku

Izjavu su snimili radijski tehničari koji su se širom zemlje pripremali da snime izjavu. Sve što je službeno objavljeno je izjava koja je bila i planirana: „Drago mi je da vam danas mogu reći da sam potpisao izjavu koja će dopustiti školskim religijskim zadrugama ono što im je dugo bilo uskraćeno – pravo da se sastaju u državnim srednjim školama van nastave.“

Glasine o bombardovanju su se brzo proširile i ubrzo su bile objavljene. CBS je izjavio da sve što predsednik kaže pre izjave nije službeno. CNN je odlučio da ne objavi komentar, iako je bio snimljen. Vođa kompanije Bart Rainhard izjavio je kako su mu rekli da se predsednik šali s vremena na vreme. „Nisam siguran da bi to svi dobro shvatili“, dodao je.

Portparol Bele kuće Lari Spiks izjavio je tada kako neće davati izjave o stvarima koje su bile izrečene van programa. Porekao je da je bilo pritiska na novine kako se izjava ne bi objavila.

Novinari su se svejedno podsetili sličnog incidenta koji se dogodio još dve godine ranije, kad je predsednik Regan za Poljsku vojnu vladu izjavio kako je „gomila propalica“. Snimak predsednikovog glasa tada je objavio NCB, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ronald regansad
Komentari (0)
Dodaj komentar