Regionalni mediji o izbornoj pobedi Jakova Milatovića

ZAGREB – Mediji u regionu s pažnjom su ispratili drugi izborni krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori i ubeđivu pobedu kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića nad protivkandidatom, odlazećim šefom države Milom Đukanovićem, sa fokusom na ključne poruke pobednika i slavlje, koje je potom usledilo na ulicama svih gradova.

Hina prenosi atmosferu u izbornom štabu pobednika Milatovića, gde su njegove pristalice uvikivale „Milo, lopove“, i „Dritane, hapsi“.

Od važnijih poruka Milatovića prenose da je najavio „zbogom korupciji i kriminalu“ i „dobroveče jednoj bogatijoj, uspešnoj, evropskoj Crnoj Gori“, da iz Crne Gore više neće ići trzavice prema susedima i zemljama Zapadnog Balkana, te da Crna Gora želi evropski Zapadi Balkan.

Agencija piše o slavlju u gradovima Crne Gore zbog pobede Milatovića, posebo u Podgorici, gde se, kažu, pevalo o Kosovu, a mogla su se videti tri prsta i stara zastava SFRJ.

Politički analitičar Dragan Koprivica je za u Jutarnje programu RTRS poručio danas da je sa novim predsednikom Jakovom Milatovićem Crna Gora krenula napred.

„Duvaju novi politički vetrovi Crnom Gorom. Veliki pomak za državu i sve njene građane. Osnovna poruka da ne treba doći do revanšizma. I ova strana koja je izgubila treba da izvuče određene povuke, jer Crna Gora mora ići dalje. Izborni dan je bio dostojanstven, i možemo biti ponosni na demokratiju u Crnoj Gori“, naveo je, između ostalog Koprivica.

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović pobedio je na predsedničkim izborima osvojivši u drugom krugu 58,9 odsto glasova, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka. Prema istim podacima, Đukanović je osvojio 41,1 odsto glasova birača. Prema projekciji CeMI, Milatović je imao više glasova od Đukanovića u svim regionima Crne Gore.

Sarajevski portal Klix prenosi intervju dugogodišnjeg crnogorskog diiplomate Miodraga Vlahovića, bliskog Đukanoviću, koji je ocenio da izborni rezultat izbora pokazuje, kako je naveo, „jedno tužno stanje u državi“.

„Ovo pokazuje jedno tužno stanje u koje je Crna Gora zapala zbog toga što smo i u medijskom i u propagandnom smislu postali neka vrsta funkcije Srbije, vrsta zavisnog tela kojim se diriguje, upravlja i na koje se utječe na sve vidljivije načine iz Beograda, sa kracima koji sežu i do Putinove Moskve“, rekao je Vlahović.

Tvrdi da Crnu Goru čeka izuzetno težak period, uz ocenu da je poraz Đukanovića, kako kaže, „po svim karakteristikama dramatičan i negativan događaj“.

„Jasno je da traje još uvek talas, koji je konstituisan litijama, koje su bile politički proces i operacija sa svešteničkim odorama, a bila je zapravo anticrnogorska projekcija. Još živimo taj talas i meni je po svemu iznenađenje razlika koja je ostvarena i ona zabrinjava“, naveo je, između ostalog, Vlahović.

I skopski mediji prenose poruke novoizabranog šefa crnogorske države Jakova Milatovića i, između ostalog, navode je rekao da se na poraz Đukanovića čekalo 30 godina, te da je poručio „neka nam je svima blagoslovena ova pobeda“.

Takođe, skopski mediji prenose i atmosfferu iz pobedničkog izbornog štaba, gde su se, kako navode, čuli uzvici „Milo lopove“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar