Rekordni broj asimptomatskih omikrona u Šangaju

BEOGRAD – Kinesko finansijsko središte Šangaj danas beleži peti uzastopni dnevni rekord asimptomatskih slučajeva lokalno prenosivih oblika koronavirusa, saopšteno je iz uprave tog grada.

Navodi se da je reč o visoko zaraznoj varijanti omikrona i da to komplikuje napore za zaustavljanje širenja virusa, preneo je Rojters.

Iako je to mali broj u poređenju s količinom infekcija u mnogim epidemijama u inostranstvu, porast je značajan, jer Šangaj udvostručuje napore da implementira kinesku politiku
„dinamičkog čišćenja“, koja je osmišljena da obuzda svako izbijanje virusa, navodi britanska agencija.

Gradska uprava Šangaja ističe da nastavlja šemu testiranja „blok po blok” nakon što je odrađeno više od 30 miliona testova.

Prema zvaničnim podacima podacima, u poneđeljak je prijavljeno 865 asimptomatskih infekcija u Šangaju, dok ih je dan ranije bilo 734.

Dodaje se da je država upozorila lokalne vlasti da ne popuštaju s kontrolom virusa i ponovile da bi infekcije trebalo da budu veoma brzo identifikovane i izolovane, priznajući da zvaničnici morali da minimiziraju ekonomski i društveni uticaj ograničenja povodom suzbijanja kovida-19.

Nacionalna zdravstvena komisija danas je saopštila da gradovi, ukljućujući i one sa više od 10 miliona stanovnika, treba da završe kampanju testiranja u roku od 24 sata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar