Rekordni odziv Poljaka na parlamentarnim izborima najveći u poslednje tri decenije (VIDEO)

Na redovne parlamentarne izbore u Poljskoj u nedelju 13. oktobra izašlo je rekordnih 61,74 odsto od preko 30 miliona registrovanih birača a sa preko osam miliona osvojenih glasova pobednik izbora je vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda koja može da sastavi jednopartijsku vladu, pokazuju konačni zvanični rezultati.

„Tu je uspeh. Dostizanje najveće izlaznosti na izborima za Sejm i Senat u poslednjih 30 godina – 61,74 odsto“, kazao je na konferenciji za novinare predsednik Državne izborne komisije Vjeslav Koželevič.

U novom sazivu Sejma svoje poslanika će imati svih pet partija koje su postavile kandidatske liste u celoj Poljskoj i to najviše vladajući konzervativci iz Prava i Pravde Jaroslava Kačinskog koji će u donjem domu od 460 članova imati većinu od 235 poslanika.

Opoziciona liberalna Gradjanska koalicija sa preko pet miliona osvojenih glasova imaće 134 poslanika, Savez demokratske levice koji se nakon četiri godine pauze vraća u parlament 49 poslanika a demohrišćani iz Poljske narodne stranke 30 poslanika.

Nepoznanica za koju se ne zna da li će biti provladina ili stvarna opozicija, radikalni nacionalisti i ekstremisti iz Konfederacije sloboda i nezavisnost, nova stranka u parlamentu, dobili su 11 poslanika, dok je jedno poslaničko mesto rezervisano unapred za predstavnika nemačke nacionalne manjine.

Pravo i pravda je, medjutim, neočekivano, suprotno anketama, izgubila većinu u gornjem domu parlamenta i sada u novom sazivu ima 49 senatora, dok su stranke demokratske opozicije i nekoliko nezavisnih kandidata ali uz podršku opozicije osvojili 51 senatorski mandat.

Posle vladajućih konzervativaca najviše senatora imaju u novom sazivu liberali, 43, demohrišćani tri a levica dva senatora, dok su tri senatora nezavisni ali uz podršku Gradjanske koalicije.

„U Senatu postoji prostor za kompromis i saradnju. Želimo da Senat postane mesto gde će biti ograničen politički rat“, kazao je večeras lider pobedničke stranke Jaroslav Kačinjski.

Lider Prava i Pravde koji je sinoć. kada su ankete pokazivale nešto veći broj glasova i većinu oba doma, izjavio da njegova stranka zaslužuje više, danas je izbore označio za ogroman uspeh, bez obzira na gubitak većine u Senatu.

„Uspeli smo sa grupom poslanika u prošlom sazivu, uspećemo u ovom. Jako smo zadovoljni ishodom izbora. Dobili smo legitimaciju da nastavimo dobru promenu“, kazao je Kačinjski.

„Dobra promena“ kako je Kačinjski a za njim i njegova stranka nazvao reforme od kojih su neke, kao preuzimanje kontrole nad javnim medijima a pre svega kontroverzna reforma pravosudja, počev od Ustavnog suda, dovele Poljsku u spor sa Evropskom unijom zbog sistemskog ugrožavanja pravne države i osnova demokratije, trajaće tako neometano naredne četiri godine.

Konzervativci Kačinjskog svojim dodacima na drugo i dalje dete u visini od 120 evra mesečno, proširenim zatim na svako dete i drugim izdašnim socijalnim programima uspeli su da poprave životni standard svojih birača posebno u nerazvijenim istočnim regionima, tzv. Poljskoj B a za četiri godine na vlasti povećali su izdatke za pomoć porodicama sa 1,78 odsto BDP-a u 2015. godina na skoro četiri odsto danas.

Biračima je pred ove izbore Kačinjski obećao 13. i 14. penziju, povećanje minimalne zarade na 950 evra, dok je kada je 2015. godine iznosila 416 evra, mladima do 26 godina starosti ukinuti su porezi, računajući da Poljaci, što je potvrdjeno i istraživanjem pred ove izbore, glasaju novčanikom, gledajući ko će poboljšati standard njihove porodice a da ih pravna država i demokratske vrednosti toliko ne zanimaju.

„Pobedio je u karnevalu obećanja o privrednom rastu i poklonima o trošku darivanih. Izborni rezultat će ohrabriti Pravo i Pravdu da ostvari strašno opasne najave. Jaroslav Kačinjski je najavio da će osvojiti poslednje barikade u pravosudju, govorio je o zakonu o profesionalnom statusu novinara, znači davanju potvrde da su novinari i o ukidanju imuniteta sudijama“, kazao je danas bivši poljski premijer iz Saveza demokratske levice, Lešek Miler.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar