Renci postavlja uslove vladi?

RIM – Član koalicione vlade stranaka levog centra Mateo Renci koji je predsednik male partije “Italija Viva” nastavlja da pravi probleme vladi i premijeru Konteu i to je jedna od glavnih političkih tema današjiih italijanskimh medija.

Renci, bivši premijer iz 2014. godine, objavio je na svojoj fejsbuk stranici pismo o tome šta traži od vlade i tvrdi da ne želi da obori vladu, već da se ozbiljno razgovara o budućnosti i neophodnim promenama, dok je predlog vlade za korištenje novca iz Fonda za obnovu ocenio je kao kolaž lepih želja.

Rezultat nesporazuma među članovima vlade očekuje se nakon današnjeg sastanka premijera Kontea sa Rencijem i članovima njegove stranke.

Partiju “Italija Viva”, čine članovi koji su se izdvojili iz Demokratske stranke.To je mala stranka ali u koalicionoj vladi čini „jezičak“ koji može da prevagne u odlučivanju.

I zato Renci, kako piše agencija Agi, može da premijeru postavi čak i ultimatum, da traži da vlada promeni način upravljana potrošnjom 209 milijardi evra koje je Italia dobila od EU kao pomoć za rešavanje štete nastale pandemijom i da zatraži kredit iz takozvanog Fonda za spas država (MES), za jačanje zdravstvenog sistema.

Premijer Konte je već izjavio da je maksimalno otvoren za razgovor, ali da odbija ucene.

“U ovom trenutku Italijani žele akcije koje će omogućiti zemlji da ide napred, a najmanje što im treba je svađa među strankama koje čine koalicionu vladu. Stranka Italija Viva je jedan od naših partnera na zajedničkom putu oporavka, koji pravi probleme. Ja sam spreman da idem dalje samo ako imam podršku svih partnera”, reako je premijer Konte za TV RAI.

Problemi koje pravi Mateo Renci su i tema društvenih mreža i medijskih emisija u kojima učestvuju gledaoci i slušaoci. Iz njihovih komentara može se zaključiti da građani ne odobravaju ovakvo ponašanje Rencija i podsećaju da se vladin program pravi mesecima, da je u pripremama učestvovala i stranka “Italija Viva” i da je teško razumeti kako to da sada u finišu i pred usvajanje programa obnove Renci ima takve primedbe na odluke vlade čiji je član.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar