Reporteri: Srbija napredovala na listi o slobodi medija

PARIZ – U redovnom godišnjem Indeksu slobode medija u svetu koji su objavili Reporteri bez granica Srbija se našla na 79. mestu i zauzela za 14 mesta bolju poziciju od prošlogodišnje, među 180 zemalja koje se nalaze na listi, ali je označena kao „problematična“.

Ova medunarodna organizacija fokusirana na medijske slobode kpoja indeks slobode medija u svijetu za 2022. godinu svrstava 180 država i teritorija u jednu od pet grupa- dobro, zadovoljavajuce, problematicno, teško ili veoma ozbiljno, nazvala je aktuelni trenutak na globalnoj medijskoj sceni – „novom erom polarizacije“.

Polarizacija je, kako se navodi, „dvostruka“ i podstice, kako pođele unutar zemalja, tako i podelu izmedu zemalja na medunarodnom nivou.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju ocenjeno je da je
politička klima u Srbiji „visoko polarizovana“, a da su novinari česta meta političkih napada.

Ocenjuju da Srbija raspolaze pravnim okvirom koji je napredan u domenu medija, ali da se novinari nalaze u okruženju koje je često restriktivno i da je zastupljena autocenzura.

Reporteri navode i da se čine napori kako bi se unapredila borba protiv nekažnjivosti za napade na novinare, ali se konstatuje da se novinari u Srbiji još ne osećaju zaštićeno i podseća da su mnogi slučajevi napada na ostali nerazjašnjeni, među kojima i ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Od zemalja u okruženju najbolje je rangirana Hrvatska koja je na 48. mestu, a odmah posle nje je Slovenija na 54. poziciji.

Zatim slede Severna Makedonija na 57. tzv. Kosovo na 61. i Crna Gora na 63., a BiH na 67. mestu.

Tri najbolje rangirane države na svetu u klasifikaciji Reportera bez granica o slobodi medija su Norveška na prvom, koja je i prošle godina bila na toj poziciji, Danska na drugom i Švedska na trećem mestu.

U novom Indeksu slobode medija, ove godine je najviše zemalja – njih 28 uvršteno u „veoma lošu“ grupu.

Najgore pozicionirane na ovogodišnjem Indeksu slobode medija su Iran na 178. poziciji, Eritreja na 179. i Severna Koreja na poslednjem, 180. mestu.

Tu su i Rusija na 155. mestu, Belorusija na 153, Kina na 174. mestu, Iran na 178.

SAD su na 42. mestu, u grupi zemalja u kojima je situacija „zadovoljavajuća“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar