Rezultati izbora u Poljskoj za dan-dva, „mlaka“ prednost PiS

VARŠAVA – Rezultati regionalnih izbora u Poljskoj biće objavljeni najranije sutra, izjavio je danas izborni zvaničnik, nakon što su ankete po izlasku sa birališta pokazale da je vladajuća Partija prava i pravde (PiS) zabeležila ograničenu prednost na izborima u nedelju.

Evroskeptična PiS osvojila je podršku od 32,2 odsto u trci za regionalne skupštine, ali je neočekivano izgubila važnu bitku za liberalnu Varšavu u prvom krugu glasanja, prenosi Rojters.

„Objedinjeni izborni rezultati mogli bi biti objavljeni u utorak ili sredu“, rekao je danas na koferenciji za novinare Vjeslav Kozjelevič, potpredsednik izborne komisije.

Rezultat PiS, prema anketama po izlasku sa birališta, bolji je u poređenju s rezultatima koje je ta partija ostvarila na regionalnim izborima pre četiri godine, ali je lošiji nego na parlamentarnim izborima 2015.

U većini gradova biće potreban još jedan krug glasanja da bi se odlučilo ko će postati njihovi gradonačelnici, navodi britanska agencija.

Rezultat, zaključuje Rojters, dovodi u pitanje sposobnost PiS da porazi opoziciju, uprkos velikim socijalnim davanjima, rekordno niskoj nezaposlenosti, visokom privrednom rastu i snažnoj predizbornoj kampanji u korist te partije putem državnih medija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar