Ribeiro: Sumorna slika slobode medija u regionu OEBS

BEČ – Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro izjavila je danas da vidi “ sumornu sliku“ kada je reč o slobodi medija u regionu OEBS.

Ribeiro je izrazila zabrinutost zbog velikog kršenja slobode govora i prava novinara u proteklom periodu i odala poštu nedavno ubijenim novinarima u regionu OEBS.

„Ova ubistva su strašan udarac za sve medije, društvo i sve nas i pokazuju da još uvek živimo u regionu gde novinari bukvalno rizikuju živote radeći svoj posao“, rekla je Ribeiro.

Osvrnula se na kršenje medijskih sloboda u brojnim zemljama, najviše u Belorusiji, gde je veliki broj novinara uhapšen i fizički napadnut i gde su uvedene nove mere koje krše slobodu izražavanja.

Ribeiro je pomenula i izazove koje donosi sve veći značaj onlajn sfere uključujući dezinformacije i povećanu upotrebu veštačke inteligencije, navodi se u saopštenju OEBS.

„Posmatrane u opštem kontekstu takve tendencije mogu i dovešće do postepenog ali sigurnog nazadovanja slobode koju svi treba da čuvamo“, rekla je ona.

Na kraju je podsetila na reči nedavno preminulog prvog predstavnika OEBS za slobodu medija Frajmutu Duveu da „nema slobode bez slobode medija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar