Rijaset IZ: Radi se o ličnom stavu Mahića, zamerke na račun RTRS

SARAJEVO – Islamska zajednica u BiH odbacila je danas sve insinuacije, kojima se slučaj imama prijedorskog Medžlisa Amira Mahića, koji je, inače, izneo brutalne uvrede na račun Svetog Save i SPC, kako tvrde, želi predstaviti kao deo „planskog delovanja, kako verskog tako i političkog rukovodstva bošnjačkog naroda“.

Reč je, kažu, isključivo o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi, saopšteno je iz Rijaseta Islamske zajedice u BiH.

„Ne znamo, pak, čije stavove zastupa RTRS, koji je povodom ovog incidentnog slučaja čitav jedan narod nazvao ‘potomcima turskog okupatora’ (2. februar 2023), iako se nije oglašavao, niti sumnjičio za ‘raspirivanje verske mržnje’ kada su visoki politički i verski funkcioneri srpskog naroda izrazito ružno govorili o islamu i njegovim vrednostima“, navodi se u saopštenju.

Rijaset u saopštenju potvrđuje da je imam Amir Mahić izrekao nekoliko, kako kažu, neprimerenih rečenica o Svetom Savi, velikom verskom autoritetu Srpske pravoslavne crkve i samoj Crkvi.

Navode i da su neposredno po saznanju o tome kontaktirali bihaćko muftijstvo i Medžlis Islamske zajenice Kozarac, od kojih su saznali da je protiv Mahića zatraženo izjašnjenje, što je on i učinio.

Rijaset je u celosti objavio „izjašnjenje“ imama u kome, pored ostalog, kaže da je najmanje što može da uradi da uputi „ljudsko i profesionalno izvinjenje za ono što je kazano, a uvredljivo je za pravoslavne vernike i njihovu crkvenu zajednicu“.

Mahić navodi da imami u Islamskoj zajednici imaju potpunu slobodu u kreiranju sadržaja hutbi, te samim time injegova hutba, koja je medijski publikovana, nije instruisana bilo političkim ili sličnim motivima, ali jeste delimično posledica ukupnih otežavajućih okolnosti u kojima se, kako tvrdi, Bošnjaci u ovom entitetu od posle rata nalaze.

„Isto tako, žao mi je što se određeni navodi ove hutbe koriste u dnevnopolitičke svrhe, te na taj način želi da se stvori ambijent međuvjerske ostrašćenosti, koja, kako je već rečeno sa moje strane, niti institucije čiji sam zaposlenik, ne postoji, a što potvrđuje vreme u proteklim decenijama u kojem imami nisu ničim doprineli međunacionalnim ili međuverskim tenzijama“, naveo je Mahić, prenela je verska agencija IZ Mina.

Kaže i da njegova namera nije bila da povredi bilo čija verska osećanja posebno,kako kaže, njegovih prijatelja i komšija, sveštenstva i pripadnika pravoslavne crkve.

„U nekim zaključcima sam očito bio preoštar i zbog toga ako su moje reči bilo koga uznemirile ili povredile, koristim ovu priliku da uputim iskreno javno izvinjenje. Izražavam svoje kajanje zbog toga. Želja mi je bila ukazati na prisutni fenomen zloupotrebe i instrumentalizacije vere u nečasne svrhe i kakve posledice u društvu nastaju kada vera postane sredstvo manipulacije i ideološke zloupotrebe“, naveo je Mahić i dodao:

„Mi, ovde u Kozarcu, smo na svojim leđima osetili šta znači zloupotreba vere, jer smo ubijani i zatvarani u logore zato što smo bili Bošnjaci muslimani, odnosno po nečemu drugačiji. Bili smo, i nažalost ostali, žrtva, kojoj se ni nakon trideset godina ne iskazuje bilo kakvo žaljenje, već naprotiv iskazuju nam se reči mržnje i čine ružna dela… Još jednom koristim priliku da iskažem svoje iskreno izvinjenje i žaljenje onima koji se osećaju uvređenim, te pozivam sve nosioce javnih funkcija i institucija da ovo ne zloupotrebljavaju i ne koriste u dnevno političke svrhe dajući tome političku dimenziju“.

Iz Rijaseta navode i da je Mahić odgovoran i posvećen svom radu, s velikim ugledom i bez ijedne mrlje u svom delovanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar