Rivali u Libiji razmenili zatvorenike, deo dogovora o prekidu vatre

Rivali u Libiji počeli su danas razmenu zatvorenika, koja je deo sporazuma o primirju potpisanog pre dva meseca u Ženevi pod okriljem UN, saopštili su zvaničnici UN i Libije.

Razmena prve grupe zatvorenika pod nadzorom zajedničkog vojnog odbora organizovana je danas u jugozapadnom selu al Švajrif, saopštila je UN misija podrške u Libiji (UNSMIL).

Libija je podeljena izmedju vlade koju podržavaju UN sa sedištem u glavnom gradu Tripoliju i rivalskih vlasti sa sedištem na istoku zemlje. Dve strane podržava niz lokalnih milicija kao i regionalne i strane sile.

Zemlja bogata naftom upala je u haos posle pobune podržane od strane NATO 2011. kada je svrgnut i ubijen dugogodišnji vodja Muamar Gadafi.

U aprilu 2019. komandant Kalifa Haftar baziran na istoku zemlje i njegove snage pokrenule su ofanzivu da pokušaju da zauzmu Tripoli, u kampanji koja je izgubila zamah posle više mesei borbe i na kraju je propala u junu. Haftarove snage su se povukle u priobalni grad Sirt.

Dve strane su potpisale sporazum o prekidu vatre pod pokroviteljstvom UN u oktobru koji je uključio razmenu ratnih zarobljenika.

UNSMIL je objavio da je počela razmena zatvorenika ne navodeći koliko je razmenjeno sa obe strane. UN su pozvale obe strane da ubrzaju primenu sporazuma o primirju.

Fathi Bašaga, ministar unutrašnjih poslova vlade koju podržavaju UN pozdravio je razmenu u tviter poruci i objavio slike oslobodjenih zatvorenika.

Sporazum o primirju takodje uključuje odlazak stranih sila i plaćenika iz Libije u roku od tri meseca. Medjutim, dva meseca od potpisivanja sporazuma nije objavljen nikakav napredak po tom pitanju. Obe strane dovele su u Libiju hiljade stranih boraca iz Rusije, Sirije, Sudana, Čada  prema stručnjacima UN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar